Що е то вокален атлет?

Що е то вокален атлет? Снимка: metopera.org

Така приема професията си оперният певец Райън Спидо Грийн, който отслабна с 45 кг, за да играе боксьор на сцената на ”Метрополитън”, Ню Йорк

Оперният жанр традиционно не настоява за особена физическа правдоподобност, допускайки например великият Лучано Павароти да играе гладуващ студент в „Бохеми”, стига да взриви публиката със своето блестящо „горно до”. Бас-баритонът Райън Спидо Грийн обаче предприе различен подход, за да изиграе главната роля в „Шампион”, съвременна опера за легендарния боксьор Емил Грифит, който през 1962 г. убива опонента си на ринга заради публична обида в сексуална неадекватност.

Но как оперен певец може да играе боксьор? Добър въпрос, особено за Райън Спидо Грийн, който през голяма част от кариерата си не се слави като любител на спорта, с тегло от почти 150 килограма – такъв е „визуалният му имидж” в стил „Павароти”, по време на пандемията, когато като солист във Виенската опера Грийн изведнаж се вижда без работа, заради локдауните. 

Във Виена безработният певец очаква второто си дете, изпаднал в депресия от безделието. „Тогава моята невероятна съпруга, която учеше бременна, за да получи сертификат за здравен специалист и диетолог в Европа, ме търпя известно време да се търкалям на дивана и в крайна сметка ме изхвърли навън да се разхождам. Запъхтях се след около 1000 крачки, но след месец правех по 5000, после 10 000 и накрая 20 000. И тогава я помолих да експериментира с мен и да ме научи да се храня подходящо”, споделя „метода” си Грийн.

Пред сп. GQ той си спомня: „Започнах да се замислям за физиката си преди да играя два сезона Ескамилио в „Кармен” във Вашингтон, когато на първата репетиция ме попитаха яздя ли кон. Отговорих, че мога да се науча и паралелно с репетициите започнах уроци по езда, за да се появя на сцената и да пея пред две - три хиляди души в супер тесен матадорски костюм и на кон. Беше си преживяване”.

През това време светът започва да се връща към нормален живот, идват и първите три роли в „Метрополитен”, където колегите му го виждат напълно неузнаваем като визия. „Пях 19 спектакъла за един месец. Това е много!”, още се чуди Грийн. Предложението за „Шампион” допълва режима на певеца, отвеждайки го и в боксовата зала

„Цялата ми кариера, целият ми живот е свързан с разбиване на предразсъдъци”, казва Грийн и тренира упорито – от 6 сутринта, за да отиде след това на репетиция в „Метрополитен”. Продължава и с диетичното хранене, разработено от съпругата му, а колегите му се чудят – „От къде извади това тяло?!?”

„В момента тежа 111 кг, с 56 кг мускули и 13,5% телесни мазнини”, горд е оперният певец, съчетал спектакли, репетиции, тренировки и множество срещи с боксьори ветерани, за да научи повече за този спорт, преди да се превъплъти в един от героите му. 

И успехът не закъснява – не само на сцената, но и в разбирането на Райън Спидо Грийн какво означава да бъдеш оперен певец - достатъчна издръжливост, „за да пълните с гласа си големите оперни зали, в съпровод на голям оркестър и разбира се, без микрофон – за мен това е да бъда един вид вокален атлет”.

По всичко изглежда, че е прав, предвид интензивността на репетициите в „Метрополитен” за екипа на „Шампион”. Междувременно, спектакълът блесна на премиерата си през април и продължава с голям летен тур, а вече е и по екраните на американските киносалони. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: