Технология за устойчиво земеделие в пустинни райони спечели голямо признание

Технология за устойчиво земеделие в пустинни райони спечели голямо признание Снимка: desertcontrol.com

Норвежката компания Desert Control получи най-високия приз в категорията „Устойчивост и околна среда” на Световното състезание за предприемачи (EWC).

DesertControl, чието мото е „Да направим Земята отново зелена”, си осигури място в глобалните финали на EWC, като спечели преди това националния конкурс в Обединените арабски емирства, където компанията е реализирала най-много проекти, отбелязва norway.postsen.com. За да подбере финалистите, журито е разгледало 30 000 кандидатури от цял свят. Финалът се проведе през уикенда в Рияд, Саудитска Арабия.

Революционната иновация на DesertControl, наречена Liquid Natural Clay (LNC), дава възможност за устойчиво земеделие и регенериране на екосистемите в сухи територии. LNC е решение, разработено на основата на природен материал (глина), който патентованата технология на Desert Control превръща в уникално течно съединение. Впръскано в почвата, то създава структура, която задържа вода и хранителни вещества, позволявайки непостижими иначе добиви в пустинните сухи райони. 

LNC спестява до 50% от потреблението на вода и енергия, като същевременно подобрява ефективността на торовете и осигурява по-добри условия за здравето на растенията и на самата почва. Решението се внедрява успешно в Обединените арабски емирства и САЩ.

„Всяка година пустинята превзема 12 милиона хектара плодородна земя. Това означава, че на всеки час 2000 футболни игрища се превръщат в пясък. Спирането на този процес е световната купа, която трябва да спечелим, а наградата ни ще бъде път към мира и просперитета за хората и планетата”, каза по повод наградата Оле Кристиан Сивертсен, президент и главен изпълнителен директор на  DesertControl.

Победата на Desert Control е крайъгълен камък за компанията и подчертава значението на устойчивите решения в борбата с глобалните екологични предизвикателства. Компанията е готова да разшири приложението на своята технология, стремейки се да ограничи едно от най-тежките последствия от климатичните промени и човешките дейности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: