Нова технология превръща пустините в плодородна земя

Нова технология превръща пустините в плодородна земя Снимка: desertcontrol.com

Разрастващите се пустини, недостигът на вода и повишаването на температурите застрашават прехраната на хората в много страни по света

Всяка година пустините по земята разширяват територията си с около 1,3%, което означава, че всяка минута 23 хектара земя стават безплодни.

Този процент, разбира се, варира, като е най-висок в Африка, следвана в непосредствена близост от редица азиатски страни като Тибет, Монголия, части от Китай и Индия.

Особено застрашени са и страните членки на Съюза на арабските държави, чието снабдяване с храни разчита на 90% внос. Въпреки че страните от региона успяха да избегнат кошмара на масовия недостиг на храни по време на коронакризата, пандемията определено постави на дневен ред дългосрочните перспективи за снабдяването с храни и производството им – трудно, дори невъзможно начинание в пустинните райони, които продължават неумолимо да се разрастват.

Норвежката фирма Desert Control предлага решение, което набира все по-голяма популярност, особено в по-богатите страни с пустинни райони. Компанията, с централа в Норвегия и представителство в ОАЕ, е открила начин да върне сухата земя към живот.

Desert Control използват патентовата си технология за производство на течна наноглина (LNC), която повишава с 65% свойството на почвата да задържа вода и вече се прилага успешно в земеделски райони в Пакистан, Дубай и Африка. Преди да основе Desert Control през 2017 г., норвежкият учен и изобретател на метода Кристиан Олесен е прекарал 8 години в изследвания и експерименти.

Смес от вода и обикновена промишлена глина, LNC може да се впръска директно чрез наличните напоителни съоръжения и традиционните методи за напояване. Частиците глина се просмукват в пясъка и създават кухи, гъбести структури, които задържат водата на 40 до 60 см под повърхността – обичайната дълбочина на корените на посевните култури. 


Глината се разцепва на миниатюрни люспички, около които се събират въздушни мехурчета. Наноструктурите ѝ обвиват песъчинките и напълно променят физичните им свойства, което им позволява да задържат вода. Процедурата, в която не се употребяват никакви химикали, изисква около 40 л вода и 1 кг глина на квадратен метър. Резултатът е плодородна земеделска земя с два месеца по-дълъг период на плододаване.

Според Desert Control девствена пустинна земя, третирана с течната наноглина, дава четири пъти по-големи добиви от подобни необработени с LNC площи, при същото количество посадъчен материал и торове, но с наполовина по-малко вода.

Цената на обработката с LNC за един хектар пустинна земя варира от $ 1800 до $ 9500, в зависимост от мащаба на целия терен, което за момента е много скъпо за повечето фермери, но пък ефектът продължава най-малко 5 години. Предвид че 40% от земната повърхност е покрита със сухи райони, в които обаче живеят около два милиарда души, потенциалът на метода Desert Control е огромен, както и възможностите му за въздействие върху планетата.

Методът на Desert Control връща изтощената суха почва към живот за 7 часа, вместо за 7 години, както традиционните методи.

Така че ако технологията стане по-ефективна като разходи, сухите райони по света, застрашени от несигурно снабдяване с храни, ще могат да ги произвеждат сами, като овладеят пустините и ги превърнат в плодородни полета. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: