Археолози откриха мястото, където е погребан Свети Николай

Археолози откриха мястото, където е погребан Свети Николай Снимка: heritagedaily.com

Археолози съобщиха за откриване на мястото на погребването на Свети Николай в турската църква Свети Николай, намираща се в провинция Анталия, пише Heritage daily

Свети Николай (или Свети Никола) е раннохристиянски епископ от гръцки произход от морския град Мира в Мала Азия по време на Римската империя. Той е извършил много чудеса, но също така е известен и със своята щедра практика на дарителство, от която е се е развила концепцията за Санта Клаус и Синтерклаас (Дядо Коледа).

Векове след смъртта му византийският император Теодосий ІІ заповядва да се построи Николска църква на мястото, където Свети Николай е служил като епископ. Тялото му е ексхумирано и погребано в църквата, но през ХІ век сл. Хр. останките му са пренесени и запазени като свещени реликви в базиликата Сан Никола, разположена в Бари, Южна Италия. 

По време на Първия кръстоносен поход венециански моряци отново пренасят по-голямата част от останките му и ги транспортират до Венеция, където са разположени в базиликата на манастира Сан Николо ал Лидо.

През 1953 г. огледът на фрагментите от кости от Бари и Венеция показва, че те принадлежат на един и същ човек, въпреки че достоверността на определянето дали принадлежат на Свети Николай е неубедителна.

Според Осман Еравшар, председател на Регионалния съвет на Анталия по опазване на културното наследство, гробницата и саркофагът на Свети Николай са били разположени в основата на фрески, изобразяващи Исус, където екипът е открил първоначалния фундамент на църквата и античен мозаечен под от ІV век след Христа.

Новите доказателства свидетелстват за това, че приликата на църковната сграда с храма Гроб Господен в Йерусалим още веднъж потвърждава тази теория, доколкото и двата обекта имат сходни архитектурни особености, такива, като например недовършен купол, което свързва Свети Николай с историята за разпъването на Исус и възнесението му в Йерусалим.

Еравшар добавя, че "саркофагът му трябва да е бил поставен на специално място, а именно в частта с трите апсиди, покрита с купол. Там открихме стенопис, изобразяващ сцена, в която Исус държи Библията в лявата си ръка, а с дясната прави знак за благословия". 

Изследователите също така откриват мраморна подова плочка с гръцката дума "благодат", която би могла да бъдат маркер, показващ точния гроб на светеца.     

                                                                                               

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: