В Башкирия се появиха отряди за въоръжена съпротива

В Башкирия се появиха отряди за въоръжена съпротива Снимка: totamtotut.ru

Докато в Москва обявиха край на мобилизацията, Башкортостан реагира със създаването на въоръжени съпротивителни движения.

Пред verstka.media, един от местните лидери съобщава за две такива формирования - Башкирският национален политически център и т. нар. Анонимни башкирски партизани, която групировка обяви съществуването си след нахлуването на Русия в Украйна. 

Порталът verstka.media, цитиран от The Insider,  се позовава и на анонимния телеграм канал „Комитет на башкирската съпротива“, появил се на 21 септември - денят, в който президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация. Първият му пост гласи: „Каналът е създаден, за да организира национална съпротива в Башкортостан срещу режима на Путин. Времето на митинги и шествия отмина”.

Партизаните настояват да се спре актът на "скрит етноцид на коренното население" , т.е., да се спре мобилизацията в башкирските и татарските села. Медията насърчава подпалването на военни служби и офиси на „Единна Русия” и призовава към преминаване в нелегалност. Официални лица на Башкортостан до момента не са  коментирали тези изявления.

Според журналисти, Башкирският национален политически център е създаден в края на 2021 г., като наследник на най-голямата национална организация "Башкорт". Последователите му се стремят към суверенитет на Башкортостан и искат регионът да се отдели от Русия и да стане независима държава със собствена армия, която би могла да действа съвместно с въоръжените сили и на други републики, ако влязат в съюз с Башкортостан. 

След обявяването на мобилизацията, много активисти на движението са напуснали Русия, а тези, които са останали, живеят в нелегалност.

„Ние не искаме да се бием за империята. Ние вярваме, че това не е наша война. Защо башкири трябва да умират за „руския свят“ някъде в Украйна? Украинците не са ни направили нищо лошо, а империята винаги ни е мачкала. Те смачкаха нашия башкирски език, те затвориха нашите лидери. Защо трябва сега да се бием за тях?“, казват пред verstka.media активистите на на Башкирския национален политически център, а политически анализатори се питат дали в опита си да разшири „руския свят”, Владимир Путин няма да предизвика териториалното разпадане на Руската федерация.

Башкортостан, който заема почти 143 000 кв. км. на границата между Азия и Европа, предлага над 3000 вида полезни изкопаеми, вкл. нефт, природен газ, въглища, желязо, хром, манган, волфам и др. Републиката разполага и с богати водни ресурси, в т.ч. над 7900 езера, а почти една трета от територията ѝ е покрита с гори. Населението на страната надхвърля 4 млн. души – башкири, руснаци, татари и др., над един милион от които живеят в столицата Уфа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: