САЩ започнаха да трупат редкоземни минерали поради риск от разрив в отношенията с Китай

САЩ започнаха да трупат редкоземни минерали поради риск от разрив в отношенията с Китай Снимка: ferra.ru

Преди това запасът беше активно разпродаван

Конгресът на САЩ по-рано нееднократно санкционираше разпродажбите на запаси от стратегически полезни изкопаеми, но сега заради загрижеността на Вашингтон по повод разрива в отношенията с Китай, законодателите решиха да променят курса.

Както съобщава Defense News,  Комитетът по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ ще се опита да увеличи запасите от редкоземни минерали. А по-рано тази седмица Министерството на отбраната внесе в Конгреса предложение за отпускане на 253,5 милиона долара за закупуване на допълнителни полезни изкопаеми. Запасите трябва да съдържат ценни минерали, необходими за отбранителните нужди на страната, такива като титан, волфрам и кобалт.

Има опасения, че Китай е монополизирал голяма част от световния пазар на редкоземни минерали и може да прекрати достъпа до критично важните елементи в случай на конфликт със Съединените щати. Авторите на идеята за увеличаване на запасите смятат, че ако САЩ се окажат в конфликт със страна, от която получават, например, литий или кобалт, или други редкоземни елементи, те ще могат да използват своите собствени резерви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: