Откажете се от дрехите в името на негово величество Сънят

Откажете се от дрехите в името на негово величество Сънят Снимка: https://pixabay.com/

Глобално проучване на Националната фондация за сън разкрива, че един от всеки трима възрастни спи без дрехи.

Безспорно предимство е, че така ни е по-прохладно, но знаехте ли, че всъщност това е и по-здравословно? Разкриваме няколко „голи" истини, които ще ви накарат да захвърлите дрехите, с които спите, моментално!

1. По-качествен сън
Един изпитан метод да се отдадете на качествена дрямка е да премахнете всички дрехи, тъй като това ще помогне да намалите телесната си температура. Авторът на международния бестселър „Защо спим: отключване на силата на мечтите и съня“ Матю Уокър разказва, че за да заспите, вашата телесна температура трябва да се понижи.

Неврологът обяснява, че температурата в спалнята, към която трябва да се стремим, е 18 градуса по Целзий. За жени, които преминават през менопаузата, спането без дрехи би било изключително полезно. Националната фондация за сън обяснява, че променящите се и намаляващи нива на естроген при тези жени могат да причинят това, което се нарича „горещи вълни", усещане за топлина по цялото тяло. За да облекчите изпотяването и да запазите чувството за прохлада, премахването на дрехите преди лягане ще ви помогне да се насладите на по-дълбок и спокоен сън.

 


2. По-бързо заспиване
Средностатистическият човек заспива за седем минути, но знаете ли, че намаляването на телесната ни температура с едва един градус по Целзий може да ни помогне да заспим по-бързо и да предотврати събужданията през нощта? Има куп научни изследвания, които обясняват, че телесната температура регулира циркадния ритъм (известен иначе като телесен часовник). Именно това определя кога сме готови да заспим и кога е време да се събудим. При повишена температура се чувстваме по-будни, но когато температурата спадне, сме значително по-сънливи.

3. Предотвратява заболявания
Спането без дрехи може да допринесе за по-дълъг, по-здравословен живот. Екип от изследователи от Университета на Уоруик и Държавния университет в Ню Йорк откриват притеснителна връзка между качеството, продължителността на съня и болестите. Цялостното изследване, базирано на данни от шест години, разкрива, че хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, могат да бъдат три пъти по-склонни да развият състояния, водещи до диабет, инсулт и инфаркт.

4. Помага за кариерното развитие
Кой би си помислил, че спането без дрехи може да направи изкачването нагоре по кариерната стълбица много по-бързо?!

Вики Кълпин, професор по организационно поведение в Ashridge Executive Education и автор на книгата The Business of Sleep: How sleeping can transform your career", обяснява, че сънят е от съществено значение, ако искате да постигнете успех на работното място и да се радвате на здраве и щастие.

5. Изгаряне на калории
Ранното лягане има много ползи за здравето, като например това, че помога за контролирането на теглото. Но знаете ли, че може да помогне и за получаването на по-стройна физика? Изследване, проведено от Националния здравен институт на Обединеното кралство, открива, че спането на хладно ускорява метаболизма на организма. Тялото създава повече кафява мазнина, за да ви стопли, защото произвежда топлина, като изгаря калории. Именно тази мазнина увеличава метаболизма ви през целия ден, като ви помага да отслабнете.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: