Голяма руска въглищна компания премести дейността си от Швейцария в Дубай

Голяма руска въглищна компания премести дейността си от Швейцария в Дубай Снимка: kp.ru

Практиката би била обичайна мярка, предвид санкциите срещу руския бизнес, но компанията KSL крие една особеност – тесни връзки с Владимир Путин и може би част от неясното по размери богатство на руския президент.

KSL (Kolmar Sales and Logistics), регистрирана в Цуг, Швейцария, е част от въгледобивната група Kolmar, собственост на Анна Цивилева, племенница на Владимир Путин, съобщава LeTemps. Швейцарският офис на компанията не коментира преместването на бизнеса и не отговаря на телефонни обаждания.

Според журналисти от LeTemps, които посетили офиса, служителите на KSL, повечето руснаци, привидно продължават да работят, но единици от тях показали познания по немски или френски. Все пак журналистите разбрали, че KSL Middle East е регистрирана в Дубай в края на май и вече е започнала работа. 

Причина за предислокацията вероятно е решението на Швейцария на 30 август да се присъедини към европейското ембарго върху руските въглища. В Цуг са регистрирани 12 руски въгледобивни компании. Според LeTemps, в Дубай са се преместили още две от тях - SUEK, която е свързана с милиардера Андрей Мелниченко, и Elgaugol.

Анна Цивилева е мажоритарен собственик на  Kolmar, една от най-големите руски въгледобивни компании, която за последните седем години е получила над 11 милиарда рубли помощи от държавния бюджет и увеличи производството си 15 пъти. 

Цивилева не само притежава голям въглищен бизнес, но и активно участва в управлението на Кемеровска област – център на въгледобив, химическа промишленост, металургия и машиностроене, наред с оживена търговска дейност и активен банков сектор. Племеницата на Владимир Путин е в британския списък със санкционирани представители на руския бизнес, но срещу нея няма ограничения от ЕС или Швейцария. 

KSL е поредната руска стопанска структура, която напуска швейцарския бизнес-рай, за да се отправи към места като Дубай, които не предвиждат санкции срещу Русия. Войната в Украйна извади „на светло” голяма част от огромната мрежа на руския бизнес в цял свят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: