Дилъри в Женева продължават да търгуват руски петрол

Дилъри в Женева продължават да търгуват руски петрол Снимка: fairobserver.com

Въпреки че Швейцария доставя от Русия само 0,3% от внесения суров петрол, големите швейцарски търговци Trafigura, Glencore, Mercuria и Vitol са намалили силно обемите на търговията си, докато около 20 по-малки играчи са ги увеличили.

Според вестник Le Matin Dimanche руският петролен гигант "Лукойл" продава по-голямата част от петрола си чрез своето дъщерно дружество Litasco в Женева. Още две скромни компании, регистрирани в Хонконг - Bellatrix и Livna - правят същото от офисите си в града на Женевското езеро. 

Вестникът съобщава също, че част от петролната търговията между Русия и Китай се насочва чрез швейцарската фирма Paramount Energy, която от февруари до май е увеличила обема на търгувания руски петрол до около 65 000 барела на ден. 

Заключенията се основават на информация от пристанищни власти и агенти, както и от проследяване на движението на танкери около руските петролни портове. „Тези данни показват, че докато големите играчи се оттеглят от руския петролен пазар, някои хитри малки момчета се промъкват през пропуските“, коментира търговски експерт пред Le Matin Dimanche.

Друг играч ог Женева, Amur Trading, между февруари и май също е увеличил доставките си на руски петрол с около 18 000 барела на ден. Компанията е креатура на петролния гигант Vitol, също с централа в Женева, който според съобщението на Le Matin Dimanche, е акционер в Amur Trading. В рамките на поетите ангажименти Vitol е намалил търговията си с руски петрол с около 200 000 барела на ден. В същото време обемите на Amur Trading са се увеличили, макар и в далеч по-малка степен.

Le Matin Dimanche посочва и двете компании Cetracore и Mercantile & Maritime, със силни връзки с Швейцария, които между февруари и май са увеличили обема на търговията си с руски петрол с около 10 000 барела на ден.

Засега тази дейност остава законна. Санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол, приети от швейцарското правителство порез юни, предвиждат от началото на декември ембарго върху руски петролен внос за Европа по море. Два месеца по-късно ще последва забрана за всички руски рафинирани петролни продукти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: