Еврокомисията предложи да се отложи забраната за доставки по нефтопровода "Дружба"

Еврокомисията предложи да се отложи забраната за доставки по нефтопровода "Дружба" Снимка: https://pixabay.com/

В ревизираното предложение на България ще бъде даден преходен период до юни или декември 2024 г.

Европейската комисия излезе с предложение за отлагане на ограниченията върху вноса на петрол по нефтопровода "Дружба", за да се уредят различията с Унгария. Тази страна блокира ембаргото върху руските суровини в Съвета на ЕС, съобщава Bloomberg.

Припомняме, че Европейският съюз предлага отказ от вноса на петрол по море след шест месеца.

ЕК изпрати преработено предложение за нови антируски санкции до правителствата на страните от Европейския съюз. Документът призовава за "щадящи" доставки на руски петрол през тръбопровода "Дружба", основен източник за внос на суров петрол от Унгария, пише агенцията, цитирайки запознати.

Страните от ЕС постепенно ще спрат вноса на петрол, който се доставя с танкери по море. Това ще стане в рамките на шест месеца. Що се отнася до закупуването на петролни продукти, отказът от този продукт, изнесен от Русия, е планиран след осем месеца.

Подобни ходове ще дадат на Унгария, която се противопоставя на ембаргото върху руския петрол, повече време да намери решения и начини да защити своя енергиен сектор. Освен на Унгария, това решение ще реши проблемите и на други страни без излаз на море, включително Словакия и Чехия.

В ревизираното предложение на България ще бъде даден преходен период до юни или декември 2024 г.

Европейската комисия също така предлага да се ограничи реекспортът на тръбопроводен петрол от Русия към други държави-членки на ЕС или трети страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: