„Лукойл” обмисля да продаде част от бизнеса си

„Лукойл” обмисля да продаде част от бизнеса си Снимка: siracusanews.it

Първи обект на обновяване е търговската структура на „Лукойл”, Litasco SA, която ще се развива в две централи – една в Женева и втора, която вече функционира, в Дубай.

Според информирани източници на Bloomberg, женевското подразделение Litasco West ще продължи да доставя неруски суров петрол и ще управлява европейските рафинерии на „Лукойл”, в т.ч. в България и Румъния, като същевременно ще се стреми да запази миноритарния си дял в Zeeland в Нидерландия, управлявана от Total Energies SE.

Litasco Center East в Дубай ще отговаря за търговията с руски петрол и ще управлява азиатските операции и офиса на „Лукойл” в Сингапур. ОАЕ не подкрепят санкциите срещу Русия и са привлекателна дестинация за руския бизнес, включително с ниските данъци. Дубайското подразделение ще остане собственост на „Лукойл”, но в женевския клон Litasco West може да се очакват промени, след като Швейцария се присъедини към санкциите на ЕС срещу отрасли, промишлености и лица, свързани с Кремъл.

Макар че до момента „Лукойл” не е обект на европейските санкции, компанията активно проучва възможността да продаде своята рафинерия ISAB в Сиракуза, Сицилия, с капацитет 300 000 барела на ден. Съоръжението е запасено с огромни количества руски нефт Urals, но рискува да не може да го продава след 5 декември, когато ЕС ще въведе ембарго върху руския петрол, изнасян по море. 

Според запознати източници, кредиторите на ISAB са ограничили финансирането ѝ, с цел да не купува нови количества петрол. Италианските власти следят внимателно ситуацията с рафинерията, тъй като ISAB осигурява голяма част от бензиновите продукти в Италия и дава работа на повече от 3000 души. 

Въпреки това през март италианското правителство заяви, че не планира да национализира рафинерията. Към придобиването ѝ проявяват интерес дубайският Onex Holding и американският фонд Crossbridge Power Companions. Свързаните с тръбопроводи инсталации за рафиниране, газификация и комбинирано производство на електроенергия на ISAB, са един от най-големите индустриални обекти в Европа. 

Напоследък името на „Лукойл” нашумя със загадъчната смърт на двама свои висши ръководители. Според официалните версии, бившият топ-мениджър на компанията Александър Суботин е изгубил живота си през май, на сеанс при известен руски шаман, а на 1 септември вицепрезидентът на „Лукойл” Равил Маганов е загинал, падайки  от прозорец в централна московска болница.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: