Холистична психология: това ли е бъдещето

Холистична психология: това ли е бъдещето Снимка: pixabay.com

Мненията са противоречиви.

Традиционната психология често не успява да се справи с конкретни случаи на хора с травми и заболявания. Доктор Никол ЛеПера сама се е убедила в безпомощността на методите на традиционната психология и се отказва навреме, за да прегърне една нова идея за самолечение и терапия - холистичната психология

Холистичната психология разчита на постигане на хармония между духа, тялото и ума с идеята, че ако един от трите компонента не е добре балансиран, страдат и трите. 

Според ЛеПера традиционната психология се фокусира твърде много върху симптомите и лечението им, отколкото върху произхода им

Тя смята, че менталните заболяванияв никакъв случай не бива да бъдат отдавани на генетична обусловеност- спорна теория, за която към момента няма категорични доказателства. До момента се предполага, че някои депресивни и суицидни състояния все пак могат да се предадат от родители на деца

По нейно мнение всеки симптом на психично неразположение е знак, че тялото ни дава сигнали и се опитва да привлече вниманието ни, защото има нужда от грижи. 

ЛеПера споделя радикалното виждане, че човек може да излекува всяко такова неразположение сам, благодарение само на насоки от холистичния си психолог. С други думи - никакви дълги, мъчителни сеанси, никакви чести консултации със специалист и никакви, ама никакви медикаменти. 

Всички процеси по лечение на душата и ума, според доктор ЛеПера, трябва да протичат естествено, само с помощта на човешката воля. В случая холистичният психолог се намесва само за да дава напътствия и препоръки и да помага на човек да „тренира" волята си за самолечение, нищо повече от това. 

Но не всички подкрепят вижданията й.

Кейли Фрийдман, психотерапевт от Тенеси, обяснява, че като лечители психолозите и терапевтите трябва да са изключително внимателни с идеята за самолечение.

Точно както е неправилно да разчиташ на самолечение при влошаващи се симптоми, уточнява Фрийдман, така е и крайно лоша идея да вярваш, че душата и умът могат да се излекуват сами по чудодеен начин, с четене на онлайн цитати. 

Психотерапевтът казва още, че в социалните мрежи има десетки хора, чиито мнения са по-скоро опасни и вредни, отколкото полезни за хората с ментални проблеми. 

Несъгласните с холистичната психология често я определят като „поп психология" и търсят авторитетни източници на научни изследвания. 

Така например изследване на Харвардския университет напълно отрича травмите от миналото „да се натрупват и складират" в тялото и това да води до психологически проблеми. „Замърсяването с чужда енергия" също е явление, което ЛеПера представя като абсолютен факт, но всъщност липсват солидни доказателства за това.

Друг учен със солидно образование и опит, д-р Маша Алекс, клиничен психолог, е изследвал огромен брой съществуващи методи и терапии като EMDR, TFT, EFT, NLP, Шиацу, Фелденкрайс, Ериксонова хипноза, Арт терапия, Бахова терапия, Квантова терапия, управление на стреса, чакра терапия, Ребъртинг и др. и достига до основаването на свой метод на лечение, който тя нарича Холистична енергийна психология (ХЕП)

Д-р Алекс завършва университетското си образование първо в Германия, а след това във Франция и в САЩ. През последните 30 години тя непрекъснато надгражда и усъвършенства своите професионални умения и теоретичната си подготовка. 

ХЕП обединява както познанията от академичната психология и психотерапия, така и парадигмите на иновативните психотерапевтични школи и най-новите себеизцелителни методи, със знанието от древната източна медицина, а така също и с постулатите на квантовата физика. 

С други думи, холистичната енергийна психология е иновативен метод за депрограмиране на травматичната информация, която се е „отпечатала“ в нашата ДНК вследствие на преживени травматични събития в рамките на живота ни, травматични събития от процеса на раждането ни и вътреутробното ни развитие, както и такива, които носим от предишни инкарнации. 

ХЕП ни предлага също и инструментариум за директна работа с травмите и свързаните с тях асоциации, натрупани във физиологичната, психологическата и енергийната система на човека (тяло, ум, душа), а така също и за третирането на последствията от тези травматични преживявания, проявяващи се в системата ум-тяло като соматични или психологически симптоми от различно естество. Посоката на работата с ХЕП е насочена основно към справянето с източниците на дистрес и към причините за психологическите и физиологични дисфункции.

Всички тези данни говорят, че доктор Никол ЛеПера е последовател на терапевтичната школа на доктор Алекс. Но тяхното присъствие и ХЕП като че ли са изпреварили времето, или пък не?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: