Настъпва ли парадът на средновековното варварство

Настъпва ли парадът на средновековното варварство Снимка: dw.com

Когато завоеванието от развитието на цивилизацията се връща с 300 години назад

Британският хранителен гигант Waitrose се кани да премахне сроковете на годност за стотици продукти, за да намали отпадъците и да научи купувачитесами да определят кога храната все още е годна за консумация, съобщава Bloomberg.

По-специално надписите "годно до" ще престанат да се поставят върху пресните зеленчуци и плодове. "Домакинствата в Обединеното Кралство изхвърлят 4,5 милиона тона хранителни продукти всяка година, което означава, че цялата енергия и ресурси, използвани в производството на храни, се губят", обясни педставител на  John Lewis Partnership Мария Ромпани.

Подобни мерки е предприела и друга хранителна верига - Morrisons. Ръководството на веригата от супермаркети е решило да даде на клиентите си правото сами да решават дали млякото им е годно за пиене. Те предлагат на клиентите да миришат съдържанието на бутилката и да обръщат внимание на миризмата: ако млякото мирише на кисело, пресечено е или в него са се образуват бучки, това означава, че продуктът се е развалил. 

Представителите на Morrisons също така препоръчват на клиентите да съхраняват бутилките с мляко на хладно място, плътно затворени, така че млякото да запази полезните си свойства възможно най-дълго.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: