Как да съхраняваме бутилките с вино в домашни условия с години

Как да съхраняваме бутилките с вино в домашни условия с години Снимка: 1prime.ru

Струва ли си да съхраняваме бутилките вино в апартамента си с години

Свикнали сме с факта, че алкохолните напитки могат да се съхраняват дълго време, спомняйки се, че колкото по-дълго е отлежаването на виното или коняка, толкова по-скъпи са те. Обаче, след като напитката попадне в бутилката и бутилката е затворена, периодът на нейното "стареене" престава да се променя. Порталът „Прайм“ публикува съвети как правилно да съхраняваме напитки в обиктовен апартамент или къща и дали си струва да го правим с години.

Съществуват няколко основни момента, които трябва да се имат предвид, когато съхраняваме вино у дома. Първо, ако виното е запушено с коркова тапа, то трябва да се съхранява легнало настрани, така че коркът да има контакт с напитката и по този начин да се предотврати изсушаването му и навлизането на кислород в продукта. Ако виното е затворено с капачка с винт, то може да се съхранява и във вертикално положение. При това температурата на съхранение не трябва да надвишава 16 градуса по Целзий.     

Ако говорим за съхранение на коняк, тогава всичко зависи от материала, от който е направена запушалката. Ако тя е от пластмаса, бутилката може да се съхранява вертикално, но ако е от корк, тогава напитката се съхранява като виното, в хоризонтално положение.

Що се отнася до това колко дълго може да лежи бутилката, тогава много зависи от сорта и алкохолния градус на напитката.

Десертните и силните вина могат да се съхраняват за неограничен период от време, тъй като спиртът, които съдържат, е консервант сам по себе си. Сухите вина не е желателно да се съхраняват повече от 10 години, пише изданието, позававайки се на експерти.

Но за всяко вино трябва да помните срока на "годност" на корка - той е максимум 10 години и съответно, ако искате да съхранявате виното по-дълго, ще трябва да го презапечатате отново за последващо съхранение.

Сега магазините предлагат голям асортимент от вина, запечатани с капачки на винт. Тези вина могат да се съхраняват по-дълго, тъй като контактът с кислорода е изключен. Така че в много страни по света (Нова Зеландия, Чили, Южна Африка) ароматните вина, например "Совиньони", традиционно се затварят с капачка на винт.

Но винаги си струва да се помни, че виното, като и човека, има младост, зрялост и старост. А това означава, че след определена възраст напитката преминава в категорията на колекционерските и вече няма да ни радва със същите ярки органолептични характеристики, както в младостта си, обобщава порталът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: