Зелените сертификати може да имат ограничен срок на валидност

Зелените сертификати може да имат ограничен срок на валидност Снимка: https://pixabay.com/

Към днешна дата обхватът на ваксинацията срещу коронавирус в европейските страни е доста висок

Ваксинираните граждани получават дигитален сертификат за COVID, който доказва, че лицето е или напълно ваксинирано, или вече е преболедувало COVID-19.

Такъв документ значително улеснява живота - може да се използва за туристически пътувания или работа в друга държава. В някои европейски страни обаче  решиха да въведат срок на валидност на сертификатите за COVID - те няма да бъдат валидни, ако са минали 270 дни от ваксинацията.

Засега Австрия стана първата страна, която е пред такова решение. Влизането в тази държава с "изтекъл" сертификат може да бъде невъзможно още от 1 октомври 2021 г. Тези, които работят там и са ваксинирани през януари, например лекари, също нямат късмет. Ще има само един изход - да се направи платен тест.

Същият период от 270 дни  е определен от Хърватия. В Дания валидността на сертификатите е 12 месеца, а в Швейцария - 365 дни. Естония определи същия срок.

Останалите държави от ЕС все още не са определили „срока на годност“ за сертификатите. Но ако искате да пътувате без проблеми, тази информация си заслужава да се провери, преди да тръгнете. 

Това може да стане на официалните здравни уебсайтове на тези страни. И това ще ви позволи да избегнете неприятности и да тръгнете в чужбина с изтекъл сертификат за COVID-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: