Манипулация на срока на годност или неволна грешка на производителя?

Манипулация на срока на годност или неволна грешка на производителя? Снимка: etiketi.net

Опаковка на бисквити се бели като лук

Онлайн платформата „Ние, потребителите“ публикува видео, на което се вижда как опаковката на бисквити се бели като лук. Върху „горния пласт“ е поставен срок на годност 03.03.2023 г., а на този под него - 03.05.2023 г. 

"За първи път попадаме на подобно "иновативно" решение при опаковането на хранителни продукти. Ако допуснем, че наличието на двете опаковки една върху друга цели манипулация на срока на годност на продукта, това е наистина лоша шега с потребителите, а при определени обстоятелства може да е свързано и с безопасността“, коментира за MediaGroup24 Габриела Руменова, автор на проекта "Ние, потребителите". 

Възможно е търговецът предварително да се е подготвил да посрещне евентуалния риск да не продаде партидата до изтичане срока на годност и да е предвидил при настъпването на това събитие да изтегли количествата от търговската мрежа, да свали горните опаковки и да останат само вторите с по-късния срок на годност. „Защото, ако се наложи сваляне на опаковката и препакетиране, бисквитките ще станат на трохи. Разбира се, възможно е и да се касае за неволна грешка на производителя. Можем само да гадаем", каза още тя. 

Експертът посъветва в подобни ситуации хората да не експериментират със здравето си и да върнат продукта на търговеца, като поискат парите си обратно. Добре е също да проявят гражданска позиция и да сигнализират в Българската агенция за безопасност на храните, за да се извърши проверка и при наличие на основание да се нареди изтегляне на стоките от търговската мрежа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: