Норвегия може да намали износа на електроенергия

Норвегия може да намали износа на електроенергия Снимка: gcaptain.com

Скандинавската държава снабдява с електричество Обединеното кралство, Германия и Нидерландия

Заради сушата обаче производството на електроенергия в Южна Норвегия е спаднало с 18% спрямо миналата година, а в Югозападна Норвегия миналата седмица е стигнало най-ниските си нива за годината, така че правителството ще снабдява приоритетно своите граждани пред чуждестранните клиенти, пише The Guardian. 

Същевременно в скандинавската държава се провежда активна кампания за икономия на електричество. Жителите на Осло бяха помолени да вземат по-кратки душове и да затварят крана, докато си мият зъбите, тъй като водните резервоари на норвежката столица са на изчерпване заради сушата в цяла Европа.

Вчера от Министерството на петрола и енергетиката предупредиха норвежкия парламент, че спадът в производството е довел до „исторически високи цени” на електроенергията и макар вероятността да е ниска, за първи път от много години може да се наложи нормирано електропотребление през пролетта. Плановете засега са мярката да обхване само бизнес-потребителите.

Освен това министерството заяви, че ако водите в язовирите паднат под средния обем за сезона, запълването им ще бъде национален приоритет, пред производството на електроенергия. 

Този ход пряко засяга Германия и Нидерландия, които разчитат на евтината норвежка хидроенергия. Най-засегната може да се окаже обаче Великобритания, която се снабдява с електричество от Норвегия чрез подводния междусистемен кабел под Северно море. Така нареченият North Sea Link на стойност € 1,6 милиарда беше пуснат в експлоатация миналия октомври и може да насочи към Обединеното кралство до 1,4 гигавата електроенергия. 

Консултантската компания Aurora Energy Research заяви, че намаленият норвежки износ на ток може да повиши още повече цените на енергията на едро във Великобритания, но е „малко вероятно“ да застраши сигурността на доставките.

Същевременно британските болници се подготвят за потенциален недостиг на гориво, запасявайки се с дизел за резервните си генератори. В режим на готовност са и някои въглищни електроцентрали, макар че включването им също ще доведе до по-високи цени на електроенергията. Заслужава да се отбележат видимите резултати от кампаниите за пестене на енергия. Данните сочат, че повече от половината британци са намалили значително потреблението на газ и електричество в домовете си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: