Германия отново пуска атомните си електроцентрали?

Германия отново  пуска атомните си електроцентрали? Снимка: https://pixabay.com/

До края на тази година в Германия не би трябвало да има работещи атомни електроцентрали

Но войната в Украйна и нейното въздействие върху енергийните доставки на Европа поставиха под въпрос решението на Бундестага да се откаже постепенно от ядрената енергия   след катастрофата във Фукушима.

Сега не само християндемократите се застъпват за по-късно извеждане от експлоатация на местните атомни електроцентрали, но и във федералното правителство се говори за разширяване на използването на трите все още работещи атомни електроцентрали: Емсланд, Изар-2 и Некарвестхайм-2.

Те генерират 6% от електроенергията в Германия. Говори се за рестартиране на още три атомни централи, които бяха спрени в края на миналата година.

Европейският съюз също оказва натиск върху Германия да отложи постепенното спиране на ядрените централи. Това се подкрепя от Франция, Румъния, Словакия и Унгария, които казват: „Германия призовава за спестяване на природен газ, но тя може да даде голям принос, като продължи да използва атомните си електроцентрали“.

Европейската комисия класифицира ядрената енергия и природния газ като така наречените преходни дейности, които „допринасят за опазването на климата“.

Тази класификация е временна и е свързана със състоянието на използваните станции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: