Как се играе противоепидемиологично хоро?Има ли място фолклорът в динамичното съвремие на българина, защо фолклорът е важен и как се играе противоепидемиологично хоро?


Отговорът на тези въпроси ни даде Христо Станков, основател на фолклорен център „Нестия“. Неговата биография е пъстра, подобно на автентичните носии.

Създател на националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български“, животът на Христо Станков от невръстна детска възраст, та и до днес, е тясно свързан с българския фолклор. Той е създател на идеята за закона за защита на българския фолклор.
Какво място фолклорът заема в ежедневието на българина и би ли могъл той да ни помогне да повдигнем духа си в тези смутни и неясни никому времена? Организирал безброй фестивали и събития, Станков не е склонен да приведе глава и да се откаже, дори и сега, а дори по време на пандемията, той съумява да организира събитие, провело се, естествено, със специално разрешение, съгласно всички мерки за сигурност.

През настоящия август предстоят доста събития, които целят да запазят и съхранят огъня български, да ни помогнат да не загубим самосъзнание в огромната центрофуга на съвременното динамично ежедневие.

За тези, разположени по прохладното ни Черноморие: 

07.08 - Свети Влас;
08.08 - Несебър, сцена Артиум;
09.08- Сл. бряг - центъра; 
21.08 - Св. Влас;
22.08 - Несебър, сцена Артиум;
23.08 - Сл. бряг;
28.08 - Китен;
29.08 - Приморско.
 
А на 17 септември за деня на София в парка „Заимов" ще се проведе събитие под наслов "„Поздравяваме София" . На 22 септември ще се проведе събор в Петрохан. А дългоочакваната Златна есен - на  24 и 25 октомви и 21 и 22 ноември.

Бил е насрочен и фестивал в Гърция, но поради създалата се ситуация е бил отложен за 2021 г. Той е част от специална програма за гостуване на българите в чужбина.

На въпроса възможно ли е хорото да бъде противоепидемиологично и как, Христо Станков отговаря лаконично, през смях: „Лесно, с ръкавици."
В момента хората, които активно се занимават с опазване и защита на българското културно наследство и фолклор, са над 700 000.
До момента Българският арт и фолклорен център „Нестия" е организирал 5000 концерта, 800 фестивала, в които са участвали 50 000 изпълнители и са събрали над милион публика.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: