Осем най-важни научни събития през 2022 г.

Осем най-важни научни събития през 2022 г. Снимка: ferra.ru

За тях съобщава изданието Sasapost

Както се отбелязва в материала, през 2022 г. са планирани редица важни научни събития. Но осем от тях са най-очаквани.

COVID - 19 и ваксина срещу всички варианти на мутациите

Сега над тази задача работят американски учени от Армейсикя научно-изследователски институт "Уолтър Рийд". Също така няколко групи изследователи по целия свят се занимават с разработването на универсална ваксина, предпазваща от COVID-19.

Прилагането на първата ваксина срещу малария в страните от тропическа Африка. 

Работата по тази ваксина продължи 30 години. Препаратът се тарича RTS. При това той получи одобрението на СЗО през октомври 2021 година.

Завръщане на Луната

Планира се към спътника да се отправят много космически апарати. Товасакорабите Artemis, CAPSTONE, Chandrayaan-3,  SLIM,  Luna-25, идр. Канят се да посетят Луната САЩ, Япония, Русия, ОАЕ, Индия, Южна Корея.

Космическа мисия до Марс за търсене на признаци на минал живот.

Мисията ще се проведе в рамките на проекта на Роскосмос и Европейската космическа агенция (ESA), наречен ExoMars. Пътуването до Марс е планирано през септември 2022 година.

Създаване в Китай на най-бързия квантов компютър в света.

Такъв компютър може да извършва повече от 1  квинтилион операции в секунда. Засега все още няма анонс на устройството. Освен това през 2022 г. ще бъдат създадени два нови мощни китайски компютъра OceanLight и Tianhe-3. В Америка Националната лаборатория в Ок Ридж (ORNL) работи върху създаването на устройството Frontier, което ще извършва 1 квинтилион операции в секунда.

Връщането на Европейската организация за ядрени изследвания към работа
Към работата си през юни 2022 г. ще се върне обновеният и модернизиран Голям адронен колайдер. В резултат на това учените ще могат да събират още повече информация -

Подслушване на черни дупки

За изпълнението на този проект четири детектора на гравитационни вълни (те се намират в Япония, Италия, САЩ) са подобрени и усъвършенствани. Самият проект ще стартира през декември 2022 година.

Проследяване на емисиите на метан от Космоса.

Това ще позволи да се узнае дали има намаляване на емисиите на метан (представителите на страните на срещата на върха в Глазгоу се договориха помежду си да намалят с 30% тези емисии до 2030 г.). Измерването на емисиите ще се извършва от сателити: например MethaneSAT

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: