Сувенири от емблематични музикални събития от XX век отиват на търг

Сувенири от емблематични музикални събития от XX век отиват на търг

Множество любопитни и ценни за колекционерите и феновете артикули ще могат да бъдат закупени онлайн


Сувенири от емблематични музикални събития от XX век се подготвят за онлайн търг следващата седмица, съобщава Reuters. Сред най-изненадващите артикули на търга са саксофонът на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и вратите на нюйоркския хотел „Челси", където някога са живели Боб Дилън, Джими Хендрикс и Джери Гарсия.  

Ще бъдат предложени и оригинални творби на Джон Ленън и китари, собственост на Ерик Клептън и Пол Маккартни. Феновете на класическия рок със сигурност ще бъдат привлечени от револвер Smith & Wesson, собственост на Елвис Пресли, или от сценичното сако на Бъди Холи, носено в края на 1950 г. 

В търга ще бъдат включени още кларинетът на Бени Гудман, класическото пиано на Чък Къриа и една от китарите на Еди Ван Хален, който почина през 2020 г. от рак. „Това е ръчно изработен оригинал и със сигурност трябва да донесе шестцифрена сума", каза Арлан Етингер, президент на нюйоркската аукционна къща Guernsey's.  

Особен интерес предизвикват и оригинални снимки от фестивала Уудсток, проведен през 1969 г. и останал в историята като най-голямото събитие, свързвано с хипи движението. Снимките са направени от официалния фотограф на фестивала Бари Левин. Те ще се продават заедно с фотоапарата Leica, с който той е документирал събитието. 

Търгът, озаглавен „Векът на музиката", ще се проведе онлайн. Приходите от китари, притежавани някога от Джейсън Бекер, ще отидат за медицински разходи за битката на музиканта с ALS. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: