Шведските супермаркети се сблъскаха с дефицит в доставките на яйца

Шведските супермаркети се сблъскаха с дефицит в доставките на яйца Снимка: fotolia.com/ Sea Wave

Ръководителят на CA Cedergren Седергрен: салмонела в производствен цех предизвика недостиг на яйца в шведските магазини

В шведските магазини вече около два месеца продължава дефицитът на яйца, предизвикан от откриването на салмонела в цеха на най-големия производител на яйца в страната CA Cedergren, съобщи ръководителят на компанията Мод Седергрен.

Тази епидемиологична причина принуди фирмата да спре доставката на яйца на търговците на дребно. "Ние не се предваме, ние продължаваме да се борим (с недостига на яйца на пазара — ред.). Ще се върнем на пазара", каза Седергрен в ефира на Шведското радио.

През април компанията спря за неопределено време доставките на яйца в супермаркетите поради откриването на бактерии от салмонела в продукцията. Те бяха открити в началото на април след рутинна проверка в опаковъчния цех на фирмата в селището Флисерид в югоизточна Швеция. Според вестник Expressen, през май около 320 хиляди пилета са били убити като част от превантивните мерки срещу инфекцията.

През февруари германската верига супермаркети Lidl изтегли асортимента от сурово-пушени колбаси от всички свои магазини в Швеция поради възможното съдържание на салмонела в продукта.

През април 2022 г. Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщи за близо 120 потвърдени случая на салмонелоза в 10 европейски държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: