Израел разрешава вноса на яйца от България

Израел разрешава вноса на яйца от България Снимка: montarumnegocio.com

Импортът на яйца от страната ни е бил ограничен от години

Израел разрешава вноса на яйца от България. Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер. 

Импортът на яйца от страната ни е бил ограничен от години. Същевременно български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност. Процесът е дълъг и сложен и затова е отнел около година, но днес лично министърът на земеделието съобщи, че е приключил с положително решение. 

Двамата министри се договориха да проучат възможността за подобно разрешение и за телешко месо от България, както и последващо насърчаване на експорта му. Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури - пшеница и др. 

България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите”, подчерта министър Стоянов. 

Представени бяха някои от постиженията на Израел в земеделието - рециклиране на отпадна и преработка на морска вода, мониторинг на културите и др. Предложено бе и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси, в рамките, на която, в оперативен порядък, да се обсъжда опита на двете държави като информацията да бъде предоставяна на българските институции и бизнес. 

България и Израел проучват стартирането на дейности за обмяна на знания и съвместно производство в отбранителната индустрия. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с министъра на отбраната на Държавата Израел Йоав Галант. Българският министър представи българската военно-промишлена индустрия и в частност държавните компании „Вазовски машиностроителни заводи” и „Авионамс”. 

„През последните дни проведох редица срещи с водещи израелски компании в сектора. За всички тях България и отбранителната ни индустрия са познати и виждат потенциал за съвместни проекти”, подчерта Никола Стоянов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: