
Какво ще поръчате за обяд – пиле от грах или свинско от слънчоглед?
- Храни
- Текст:

Заместителите на месо в Швейцария заемат едва 2,3% пазарен дял. Но в сравнение с 2016 г. продажбите са се се удвоили. В супермаркетите един от всеки шест продадени хамбургера е с „месо” на растителна основа. От времето, когато потребителите нарекоха първите веган-наденици "препечена пластмаса", хранителните технологии направиха огромни крачки напред и сега имитациите на пастърма и кордон бльо започват да се доближават до оригиналите по вид и вкус, отбелязва swissinfo.ch.
Един от основните играчи в сектора е Planted Foods, стартъп, който твърди, че не само имитира вкуса на месото, но и го подобрява. Продукти му се предлагат в ресторанти и магазини в цяла Европа, но се посрещат особено добре в Германия, Австрия и Франция. Базата на компанията е в Кемптал, на половин час с влак от Цюрих, в бивша индустриална зона, където навремето са произвеждали бульони на кубчета и сухи супи. Но вместо мрачна фабрика, производственият комплекс започва с хале, прилично по-скоро на ресторант.
„Кланниците се крият зад циментови стени. Ние обаче нямаме какво да крием“, казва Паскал Биери, един от основателите на Planted Foods. Той е израснал в село близо до Люцерн, където дядо му отглеждал говеда и свине. Случайно или не, внукът става вегетарианец, но не е доволен от силно преработените вегетариански храни, които пазарът предлага.
Затова в началото на 2017 г. Биери и братовчед му Лукас Бьони, доктор по хранителни науки, се захващат с идеята да създадат зеленчукова алтернатива на месото. Заедно с Ерик Щирнеман и Кристоф Джени, компанията стартира през юли 2019 г., набирайки изходен капитал от CHF 19 милиона и през януари 2020 г. първият им продукт Planted Chicken, вече се продава в швейцарската верига супермаркети Coop.

Компанията отказва да предостави информация за инвеститорите си, освен че един от първите е Ролф Хилтл, собственик на най-стария вегетариански ресторант в света. Затова пък Planted Foods обявяват научния си подход върху етикетите на продуктите си. „Пилешкото” им е от протеини и фибри от вносен грах, смесени с масло от рапица и вода от Швейцария. „Свинското” им се прави от овесени и слънчогледови и протеини, страничен продукт при производството на олио.
Състовкшти се обработват в т.нар. „екструдер“, най-популярната за момента машина за производство на заместители на месо. Но не всичко е толкова просто – предстои обработка за влажност, хомогенност, текстура, доовкусяване и пр.
Кутия от 400 грама пилешка закуска се продава на сайта Planted Foods за CHF 13,50. Това означава над CHF 30 за килограм, докато килограм кайма в супермаркета струва под 20 CHF. Една от причините е, че докато фермерите внасят безмитно соеви протеини, с които хранят животните си, това не важи за швейцарските производители на заместители на месо.
Има и друга пречка: богатите на протеини грах и нахут не се отглеждат лесно в Швейцария, липсват и промишлени съоръжения за извличане на протеините от суровите зърнени култури, така че Planted Foods разчитат предимно на внос от Франция.
„Пилешките“ закуски и „свинските“ филета са само началото за Planted Foods. Стартиращата компания експериментира с микроводорасли, смятат да въведат и 3D печат. За щастие, швейцарските потребители са отворени към нови храни, „Съдя по себе си – понякога купувам продукти, за които не знам нищо, но ги вземам само защото ми изглеждат любопитно”, оптимист е Биери.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
