WWF обяви Ден на спасяването на храните

WWF обяви Ден на спасяването на храните Снимка: fr.nikinclothing.com

В стремежа си да разгърне глобално движение срещу похабяването на храна, Световният фонд за дивата природа (WWF) избра 26 май за световен ден против разхищението на хранителни продукти.

Датата не е избрана случайно – тя отбелязва края на периода, в който човечеството е произвело 40% от храните си за годината – точно толкова, колкото ежегодно изхвърля на боклука, съобщава swissinfo.ch. С други думи, всички, участвали в производството на храни от 1 януари до 26 май, са работили напразно – произведените от тях храни покриват количеството продукти, които хората така или иначе ще изхвърлят, без да ги оползотворят. 

Според WWF тези 40% представляват 2,5 милиона тона похабена храна. Цифрата е по-висока от предишната оценка на ООН през 2011 г., която сочеше 33% неоползотворена храна.

Швейцарският клон на WWF е изчислил, че всеки швейцарец изхвърля годишно 330 кг храна. От организацията казват, че голяма част от тези храни се похабяват, защото не отговарят на визуалните стандарти, които сме си наложили, т.е., нямат добър външен вид, според общоприетите ни представи. Това засяга особено силно плодовете и зеленчуците, ако са с неправилна форма, петна, малки натъртени участъци, следи от птичи човки и пр. 

Призивът на WWF е търговците на дребно и потребителите да изоставят „култа към красота” и да продават и консумират всички плодове и зеленчуци, включително и тези, израсли „извън стандарта”, защото растенията не могат да се съобразяват с предпочитанията на хората, а и външния им вид не се отразява на ценното хранително съдържание.

„Глупаво е да ядем храна само заради идеалния ѝ външния вид“, казва Мариела Майер от WWF Швейцария. Тя подчерта, че „за да ограничим разхищаването на храни, трябва да въздействаме на всички нива по веригата – от полето до чинията“. 

Изхвърлянето на годна за консумация храна обезсмисля човешкия труд и на фона на мащабите на глада в света, би могло да се нарече престъпно. Освен това хранителните отпадъци отделят около 10% от парниковите газове, т.е., допринасят за замърсяването на околната среда и вредят на климата.

Миналия месец швейцарското правителство публикува план за действие, целящ до 2030 г. да намали наполовина разхищаването на храни спрямо количествата от 2017 г. Под плана са се подписали всички швейцарски сдружения на производителите, но от WWF смятат, че усилията им ще останат напразни, ако към тях не се присъединят с конкретни мерки индустрията, градовете, общините и всички населени места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: