Суша в Италия

Суша в Италия

Водата в река По, най-голямата в Италия, спадна до най-ниското си ниво от 70 години, причинено от безпрецедентна суша

 Тук почти четири месеца няма  дъжд, а реката стана толкова плитка, че на места можеше да се пресече пеш.

Местните жители са заплашени от прекъсване на доставката на вода, както и електричество, ако водноелектрическите централи, разположени на реката спрат да работят.

 

В няколко града в Северна Италия властите са установили нормирана консумация на вода. Вече може да се използва само за готвене и пране.

Трябваше да издадем наредба, която да забрани използването на вода, ако не е за спешни нужди, и не за пълнене на басейни и поливане на цветя“, казва за Euronews Алесандро Монти, кмет на град Бавено.

Нашият регион преминава през трудни времена, най-тежките през последните 70 години. Кладенците в града пресъхват, надяваме се, че ще вали, ще бъде благодат за всички. Но ако не вали, ще трябва да издавам други заповеди, които ще са още по-строги".

Ако сушата продължи, местните фермери, използващи вода от река По, няма да могат да напояват нивите си и ще загубят реколтата си. За да се влошат  още нещата, делтата на река По сега получава солена вода от Адриатическо море, което също може да навреди на земеделските земи и да направи чешмяната вода непитейна.

В момента сушата се разпространява и в североизточните райони, което прави ситуацията още по-тревожна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: