Защо комарите хапят някои хора и подминават други

Защо комарите хапят някои хора и подминават други Снимка: seeingthewoods.org

Оказва се, че около 20% от хората са особено вкусни за комарите и учените от Университета „Вашингтон” в Сиатъл предлагат някои предположения защо е така.

Основнен фактор е кръвната група. Експериментално се установи, че в контролирана среда комарите кацат по хора с нулева кръвна група два пъти по-често от тези, с кръвна група А, а групите Б и АБ са някъде по средата. „Утежняващо” обстоятелство е, че около 85% от хората отделят през кожата си химикали, които показват от коя кръвна група са. Така че, комарите може би разпознават този ориентир. 

Друг фактор е въглеродният диоксид, който издишаме. Обонянието на комарите безпогрешно различава този газ, така че, хората, които отделят повече от него при издишване, са по-чест обект на атаките им. Като цяло, това са възрастните, затова може би комарите по-рядко хапят децата. 

Комарите подбират обектите си и по мириса на химичните съединения в потта - млечна и пикочна киселини, амоняк и други вещества, които отделяме, когато се потим. А това става по-интензивно при усилена физическа активност – напр., когато спортуваме. В допълнение физическото натоварване повишава повърхностната температура на тялото ни - още един фактор, който привлича комарите. 

Важна роля в тази „атрактивност” играе кожният микробиом, т.е., бактериите, които живеят по кожата ни. Експериментално установено е, че наличието на по-големи групи от определени бактерии привличат кръвосмучещите насекоми. Може би това е причината най-често хапаните места от тялото ни да са краката и глезените, където колониите от бактерии поддържат постоянно изобилие. Изненадващо е, но в случая хапещите насекоми залагат на количеството – по-голямото разнообразие в кожния микробиом прави кожата ни по-малко привлекателна за комарите. 

Мистериозно привличане съществува между комарите и бирата – дори една малка халба ни прави по-привлекателни за тези насекоми. Защо и каква е връзката между комарите и веществата, които пенливата напитка прибавя в потта ни, учените още не са установили.

Изследването потвърди и заключението, че бременните жени привличат приблизително два пъти повече ухапвания от комари от средното, вероятно в резултат на сливането на два фактора: те издишват около 21% повече въглероден диоксид, а кожата им е малко по-топла.

Основните генетични характиристики от своя страна „забъркват” 85% от коктейла, който привлича повече комарите към едни хора, отколкото към други, съчетавайки в индивидуален баланс факторите, изброeни до тук.

Но има и външни фактори. Може да изглежда абсурдно, но според ентомолози, освен обонянието, комарите използват и зрението си, за да локализират предпочитаните си обекти, така че ярките цветове на дрехите – напр. оранжево, жълто, червено – може да ви направят по-лесна цел за насекомите. Голямото откритие е, че комарите напълно избягват текстил, в чиито нишки има графенов оксид. Засега идеята се използва само за защитни облекла – напр. при лабораторна работа или изследвания в среда, богата на комари.

Друго тайно средство на природно имунизираните срещу комари, са някои специфични вещества, които въпросната група хора отделят в потта си. Тези естествени репеленти са новата насока за фармацевтиката в рецептурата на препаратите срещу ухапване от комари, така че, дори да сте с нулева кръвна група, физическата ви активност да е „на макс”, да носите червено и да сте бременна жена, може би скоро ще можете да се снабдите с надеждно средство комарите да ви отбягват – дори да пиете една бира.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: