Откъде произлиза изразът "гвоздеят на програмата"?

Откъде произлиза изразът "гвоздеят на програмата"? Снимка: faktodrom.com

Тази интересна утвърдена фраза има абсолютно неочевиден произход

"Гвоздеят на програмата" означава някакво централно събитие, най-главното и важното в каквото и да било.

Самата фраза възниква в Париж и за неин автор се смята Алфонс Доде. В книгата от 1888 г. "Тридесет години в Париж", разказвайки за постановката на пиесата, Доде цитира думите на директора на театъра: "Ами ако вмъкнем танцьор с тамбурина в пиесата? Липсва ни гвоздей, за който успехът може да се захване". Този случай се счита за появата на дадения афоризъм и използването на думата "гвздей" в метафоричен смисъл.

Година по-късно, по време на Световното изложение на постижениятата в Париж, за което специално е издигната и открита Айфеловата кула, тя веднага е наречена "гвоздеят на експозицията". Критикът Владимир Стасов през 1889 г. пише с раздразнение: "Тази нелепа дума беше още по-нелепа от самата Айфелова кула, но се оказа апетитна за повечето и оттогава няма отърваване от нея".

Много граждани, все още не разбирайки тогава метафората, се опитват да открият прилика на Айфеловата кула с истински гвоздей, забит в сърцето на Париж. Изразът обаче се разпространява и се закрепва, като постепенно се асоциира с нещо, което създава незаличимо впечатление за величественост и мащабност. С модата за копиране на всичко френско, този израз скоро се появява и в другите езици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: