Метеоролози отбелязват температурни рекорди в Испания и Великобритания

Метеоролози отбелязват температурни рекорди в Испания и Великобритания Снимка: pixabay

Учени от Испания и Великобритания съобщиха, че са измерени рекордно високи температури, които са регистрирани в няколко града едновременно. Те свързват тези рекорди с климатичните промени.

Според изследователите температура от 42 °C е била измерена на северния бряг на Испания за първи път. Това е най-високата стойност от 1955 г., когато метеорологичната агенция на страната започва да следи температурите. В същото време в град Палма, на средиземноморския остров Майорка, също е регистриран местен рекорд от 40,6 °C.

Испанската метеорологична агенция Aemet отбелязва, че през този период, наричан още тропически нощи, температурите почти никога не падат под 20 °C. Такива високи температури обаче никога не са били измервани в страната.

Промените в климата увеличават честотата на горещите вълни - това се вижда както в тазгодишните показатели, така и в нашите наблюдения през последните 10 години. Броят на горещите дни в Испания се е удвоил през последните няколко години", се казва в доклада на метеорологичната агенция Aemet

Метеоролозите във Великобритания също съобщиха за рекордно високи температури в няколко града в страната. Националната метеорологична агенция съобщи, че на летище Хийтроу, западно от Лондон, е измерена температура от 37,8 °C.

Още по темата във

facebook