Приходите на Русия от продажбата на нефт и газ в Европа нараснаха

Приходите на Русия от продажбата на нефт и газ в Европа нараснаха Снимка: pikist.com

За март и април Европа е платила на Русия 47 млрд. долара за газ и нефт

Русия е спечелила от продажбата на енергийни ресурси в Европа 47 милиарда долара за март и април - първите два месеца след началото на специалната операция в Украйна. 

Доставките са донесли на страната два пъти повече приходи, отколкото през същия период на миналата година, въпреки спада на износа на газ за западните страни – те са нараснали с почти 28 процента от началото на 2022 г., предаде CNN. Причина за увеличението на печалбата на страната стана рязкото покачване на цените на горивата.

Към днешна дата шест европейски страни - Полша, България, Финландия, Дания, Германия и Нидерландия са прекратили доставките от "Газпром" заради отказа им да плащат газ в рубли по искане на Русия. Общите загуби възлизат на 20 милиарда кубически метра. 

Въпреки спирането на износа за тези страни, журналистите прогнозират, че приходите на Москва от продажбата на енергоносители ще продължат да се увеличават значително - на 1 юни стойността на фючърсния договор за газ с доставка през юли достига 925,7 долара за хиляда кубически метра.

По-рано "Газпром" заяви в своя Telegram канал, че от януари до май износът на газ за чужбина възлиза на 61 милиарда кубически метра, което е с 23,2 милиарда кубически метра по-малко, отколкото за същия период на миналата година. Компанията също така отчете спад в производството на природен газ с 4,8 процента.

Анализаторите на Bloomberg изчислиха, че при сегашните условия Русия може да спечели рекордните 285 милиарда долара от износ на нефт и газ. Според данни на Европейския съюз, продажбата на гориво на чужди страни вече носи на Москва 800 милиона евро на ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: