„Газпром” може да загуби газохранилището си в Залцбург

„Газпром” може да загуби газохранилището си в Залцбург Снимка: pischulti.at

Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна подобна перспектива, в случай, че газохранилището продължава да стои празно.

Той предупреди руския газов гигант, че ако не ползва подземните газохранилища, Австрия може да ги предостави на друг доставчик на природен газ.

Пред в. Kronen Zeitung Нехамер уточни, че става дума за газохранилището Хайдах, което се намира на федерална земя край град Залцбург и за момента е празно.

Нехамер добави, че не е привърженик на национализирането на частна собственост, но по думите му, австрийските власти ще подготвят законодателна основа за намеса в подобни случаи. 

Газохранилището край Залцбург е с обем от 2.4 милиарда кубически метра и е важна снабдителна база не само за Австрия, но и за Германия. 

След като „Газпром” спря доставките на газ за Полша и България, австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер заяви, че Австрия трябва да се откаже от руския газ

Вчера „Газпром” обясни решението си, в частта му за Полша, като контрамярка срещу санкциите, въведени против EuRoPol GAZ – собственик на полския участък от газопровода Ямал – Европа. 

„Те практически ни забраниха да използваме мощностите на газопровода”, каза пред „Интерфакс” представител на „Газпром”. 

Списъкът с руските контрамерки обхваща 31 европейски компании. Повечето от тях са свързани с дъщерната група на „Газпром” Gazprom Germania, която скоро премина под контрола на германското федерално правителство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: