Как Естония се превърна в европейски лидер в кибер-сигурността

Как Естония се превърна в европейски лидер в кибер-сигурността Снимка: pt.slideshare.net

Войната на Русия срещу Украйна се води не само с бомби, но и с байтове, което кара държавите да засилят кибер-защитата си.

Една страна, от която много други могат да се поучат, е Естония. Нацията, която има обща граница с Русия, беше атакувана една от първите, още преди 15 години в тази модерна форма на хибридна война.

Оттогава Естония, с малкото си население от 1,3 милиона души, изгради своята инфраструктура за кибер-ащита и според Глобалния индекс за киберсигурност (GCI) е на трето място в света след САЩ и Саудитска Арабия, може би защото вече е научила урока си как да реагира при кибер-атаки.

През 2007 г. в Талин сред руского население избухнаха бунтове, предизвикани от фалшиви новини в руски медии, че естонското правителство поругава съветско военно гробище и паметник, припомня Euronews Next. Над 150 души бяха ранени, един човек загина. Ден по-късно Естония беше засегната от кибератаки, които продължиха седмици и извадиха от строя естонските банки, държавни органи и медии. Макар че кибератаките идват от руски IP адреси, руското правителството винаги е отричало каквото и да е участие.

„Тогава осъзнахме уязвимостта на цифровото общество и цифровата инфраструктура, която изграждахме. Това ни накара да разберем, може би няколко години преди останалия свят, за рисковете около кибератаките и кибернесигурността“, казва пред Euronews Next Луукас Илвес, висш информационен служител на естонското правителство.

От опита през 2007 г. се роди Естонската лига за киберзащита, звено за доброволна киберзащита, създадено, за да помогне на правителството да се изправи срещу кибер заплахите. Доброволците са водещи IT експерти и отделят от личното си време, за да обучават потребителите какво да правят, ако доставчик на услуги бъде сразен от кибератака. 

Така че частният IT-сектор е един от начините, по които Естония е изградила своята кибер защита, с помощта на гражданското общество. 

Кибер-сигурността е приоритет за правителството в икономиката, военните структури и съхраняването на личните данни онлайн. Гръбнакът на тази цифрова защита е X-Road, софтуерно решение, което действа като разпределителна правителствена информационна система и свързва различни бази данни и различни организации.

„Ако нещо се случи с една част от системата, има друга част от нея, която поема управлението. Всичко се архивира на различни места, така че нито една база данни да не се поврежда“, казва Оливър Вартноу, главен изпълнителен директор на Cybernetica, компанията, разработила X-Road.

По-малко се говори обаче за изграждането на отбранителни кибер-мощности. На въпрос за това премиерът на Естония Кая Калас отговори: „Не мога да кажа, че го правим, не мога да кажа и че не го правим, но бих отговорила, че ако го правим, не говорим за това. Кибер-офанзивата носи различни рискове, които няма как да се върнат обратно в бутилката“.

За Вяартноу като експерт е ясно, че всички правителства развиват отрбанителни кибер-способности. Той отдава успеха на Украйна във войната отчасти и на факта, че страната е изградила своя кибер-армия, „която осъществява активна отбрана“.

Естония е една от водещите цифрови нации и голяма част взаимодействията на обществеността с правителството и изпълнителната власт се осъществяват дигитално - от гласуване и плащане на данъци, до създаване на компании и проверка на самоличността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: