Швейцария като модел за пряка демокрация в Европа

Швейцария като модел за пряка демокрация в Европа Снимка: menafn.com

Гражданите на Европейския съюз искат решения, взети по волята им.

Референдумът за бъдещето на Frontex, проведен миналата неделя в Швейцария, показа пътя. Швейцарците казаха "да" на разширяването на дейността на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, известна като Frontex - за това гласуваха 71.5% от гласоподавателите.  

Забележителното в случая е, че референдумът не се проведе в държава-членка на ЕС, а в Швейцария. Алпийската държава никога не е гласувала директно за присъединяването си към Европейския съюз, но като член на Шенгенското пространство допринася за финансирането на Frontex, отбелязва swissinfo.ch.

В европейската обществена дискусия демократичният процес на референдумите не получава особено внимание напоследък - сега всички погледи са насочени към войната на Русия в Украйна и последствията ѝ, така че Европа се занимава основно със защитата си от Москва. Пряка последица от това е инициативата на неутралните досега Финландия и Швеция, които вече искат да гарантират възможностите си за отбрана като членове на НАТО. 

Според известни политолози, интересът към общонародните допитвания сред европейските граждани е реакция на противодействие срещу авторитаризма, който през последните години се разрасна в световен мащаб. Днес историята показва, че по принцип управляващите са готови да споделят властта си с гражданите само по време на кризи. Но изглежда това се променя

Последен пример е Конференцията за бъдещето на Европа. Във форума, обявен преди година, наред с представители на европейските институции и 27-те страни членки, участваха и 800 граждани от цяла Европа, избрани чрез жребий. Резултатът са 325 предложения за промени, в т.ч. основни демократични реформи като референдуми, партийни листи за изборите за Европейски парламент и премахване на правилото за единодушие в много области на политиката. 

Добрата новина е, че мнозинството в централните институции на ЕС подкрепя най-важните констатации на Конференцията за бъдещето на Европа и основно – необходимостта от реформи. 

Според проучване на швейцарския институт Gfs.bern, доста ясно мнозинството от гражданите във всички държави-членки на ЕС одобряват идеята да изразяват мнението си по европейски въпроси на национални и общоевропейски референдуми

Заключението на политолозите е, че Европа е готова за пряка демокрация. Европейците могат сами да определят политическите си възгледи и искат ефективна форма, която да придаде тежест на думата им така, че политиците да се съобразят с това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: