Швейцарска медия инициира дебати за неутралитета

Швейцарска медия инициира дебати за неутралитета Снимка: swissinfo.ch

Войната на Русия срещу Украйна постави на дневен ред много въпроси, в това число и ролята и разбирането на неутралитета.

Традиционният неутралитет на Швейцария накара изданието swissinfo.ch (SWI) да потърси позициите на читателите си от цял свят

Потребителка от Япония пише: „Неутралитет означава да не вземаш страна във война. За мен икономическите санкции също са форма на война“. Неин сънародник не е съгласен: „Във войните за хегемония от миналото неутралитетът имаше смисъл; но днес това не е опция за либералния свят относно държава, която потиска човешките права“.

Британски потребител е по-краен: „Предлагам нова дефиниция за неутралитет: правителството няма позиция“.

Самите швейцарци показват различни гледни точки в дебата. Френски говорещ потребител от  Швейцария смята, че страната трябва да остане строго неутрална при всички обстоятелства, защото „неутралитетът е основа на силата и начина на живот на нашата страна“. 

Друг потребител от немскоговорящата част на алпийската държава е по-критичен: „Швейцарският неутралитет често се разглежда като смокинов лист за меркантилни намерения. Като швейцарци трябва да помислим как нашият неутралитет може да се използва за доброто на човечеството“.

Много украински и руски потребители на SWI също проследиха дебата за неутралитета и не е чудно, след като терминът многократно се повтаря в преговорите между двете държави. В интервю с независими руски медии украинският президент Владимир Зеленски каза, че мирното споразумение с бъдеща неутрална Украйна ще трябва да бъде ратифицирано от украинците на референдум и същевременно заяви пред Jerusalem Post: „Не можем да говорим за Украйна като „Швейцария на бъдещето“ – вероятно ще мине много време, преди държавата ни да стане такава“.

Политически анализатори смятат, че силното гражданско общество и силните и надеждни държавни институции са необходимото условие за неутралитет – политика, в която Швейцария има една от най-дългите традиции в света и фактът, че наложи санкции срещу Русия, предизвика противоречия в страната. 

Десните консерватори лансираха идеята за референдум, чрез който концепцията за „интегрален неутралитет“ да влезе в конституцията - ход, който би попречил на кабинета да предприема икономически санкции. Швейцария следва политика на „квалифициран неутралитет“, който позволява мерки като тези, в случая с Украйна.

За по-широко тълкуване на неутралитета са обяви либералният мозъчен тръст Avenir Suisse. „По-тясното сътрудничество с НАТО и ЕС няма да наруши принципите на неутралитет. В едно бъдеще на повишена биполярност между либералните демокрации и автокрациите, Швейцария все повече ще тълкува своята политика за неутралитет в полза на онези страни, с които споделя едни и същи ценности“, казват либералите. 

Истината отново изрече Vox pópuli – участник в дебата на SWI от италиански говорещата част на Швейцария сложи пръст в раната с въпроса: „Как можем да останем неутрални пред зверствата на една война?“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: