Ако пандемията ви е подминала, може да е нещо повече от късмет

Ако пандемията ви е подминала, може да е нещо повече от късмет Снимка: indiancc.mygov.in

Докато севернокорейците борят коронавируса с чай и гаргара със солена вода, учените не спират да си задават въпроса защо инфекцията „прескача” някои хора.

Действително, има хора, които остават недостъпни за вируса. Въпросът за този природен имунитет се появи още в началото на пандемията и все още не е получил отговор

Според The Conversation, най-простото обяснение е, че такива хора просто не са имали контакт с вируса, поддържайки стриктна изолация и предпазни мерки. Но това не важи за всички – засегнати има дори сред най-предпазливите, а при силно заразния вариант омикрон, който се предава по въздуха, предпазването е практически невъзможно. 

Ваксинацията е другият начин за защита, но действието ѝ при омикрон все още не е достатъчно проучено, особено предвид немалкото случаи на заразени ваксинирани. Така че нито предпазването, нито ваксинирането обясняват защо вирусът подминава някои хора.

Една от теориите е свързана с генетичния профил. В проучване на клетки от носа на донори-доброволци, изследване е открило донор, чиито клетки не могат да се заразят със SARS-CoV-2, тъй като нямат рецепторите, необходими на вируса, за да получи достъп до тях. 

Другата теория е производна и разглежда имунния отговор, който ако е бърз и силен може да попречи на вируса да „плъзне” из организма. Тук отново генетиката играе роля, тъй като ефикасността на нашата имунна система се определя до голяма степен от генетичния ни профил, възрастта и някои други фактори. Учените смятат, че са идентифицирали не една, а няколко генетични мутации, свързани с имунната реакция на тялото, които са вероятната причина за устойчивост пред вируса.

Съществува и възможността при предишна инфекция с по-безобидни коронавируси да сте развили т.нар. „кръстосано реактивен имунитет”, т.е., имунната ви система разпознава коронавируса почти мигновено и моментално реагира. До момента са установени 7 коронавируса, които засягат хората – 4 от тях причиняват обикновена настинка, но 3 водят до по-опасни състояния като SARS (тежък остър респираторен синдром), MERS (Близкоизточен респираторен синдром) и COVID. Твърде вероятно е хора, които са прекарали „на крак” по-леките състояния, да са развили въпросната бърза и ефикасна имунна реакция. 

Не е ясно колко дълготраен може да бъде този тип имунитет. Някои изследвания сочат срок от 12 месеца, но не са достатъчно мащабни, за да се направи генерален извод. 

Така че, „късметът” да не ви засегне ковид, вероятно се дължи първо на генетично предопределена резистентност, и второ – на бързата и силна имунна реакция на организма, чиито механизми засега се обясняват по-скоро с хипотези. Затова учените съветват да продължим с личните предпазни мерки срещу този вирус, за който всъщност все още знаят малко. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: