Дългата опашка на пандемията

Дългата опашка на пандемията Снимка: zmescience.com

Експерти смятат, че ако ковид-вълната постепенно утихва, то дългосрочните ѝ последици едва започват.

Епидемиолозите установиха ново здравно състояние, наричайки го „дълъг ковид”. Определението му е „постоянни симптоми, развили се след остра ковид-инфекция”. За дълъг ковид се смятат оплаквания, продължили 4 до 12 седмици след лечението. При симптоми след този срок, медиците говорят за пост-ковид синдром. Изследванията са оскъдни и не посочват евентуална продължителност на дългия ковид, или прерастването му в хронично заболяване. 

На международно ниво здравните власти търсят единна дефиниция на патологията, за да информират здравните системи за симптомите. Най-характерните са продължително чувство за умора и отпадналост, задъхване, липса на апетит, мускулна слабост, главоболие, рецидиви на температура, болки в мускулите и ставите и като цяло – влошено качество на живот. Състоянието може да се съпътства и от стомашно-чревни разстройства, възпалено гърло, промени в обонянието и вкуса, нарушения на съня, затруднено концентриране, кардиологични, хематологични, зрителни, психологически и дори психиатрични проблеми. 

Няма точни данни за разпространението на дългия ковид, но много специалисти са на мнение, че са го равили поне половината от преболедувалите, вкл. деца. Лечението се затруднява от липсата на единен протокол, така че много от лечебните заведения, лекували ковид, предприемат собствен мониторинг на изписаните пациенти. Остава обаче въпросът с тези, лекували се в домашни условия. С тази цел медицинските власти в някои страни увеличават екстрено финансирането на здравеопазването и стартират проекти за мониторинг, за да установят броя на засегнатите и да предоставят на здравните системи общи насоки.

Една от опасните страни на дългия ковид е социалното му изражение, тъй като в много случаи симптомите затрудняват и дори напълно блокират работоспособността и нормалните ежедневни дейности. Така че, дългият ковид се оказва и икономически проблем, особено при положение, че състоянието не е кодирано в националните осигурителни системи и пациентите са принудени да отсъстват от работа, като същевременно плащат от джоба си за наложилите се медицински мерки. 

Пациентската група Long Covid Italia е установила, че много от засегнати при първата ковид-вълна през 2020 г., вече 25 месеца се борят с последствията и че в някои случаи възстановяването им е струвало € 20 000, съобщава fanpage.it. Организацията посочва и все по-честите случаи на повторна зараза с ковид, което коства на средностатистическия европеец около € 700 - € 800 месечно. Групата настоява за допълнително финансиране и безпллатна медицинска помощ за всички ковид пациенти – хоспитализирани и особено амбулаторни, които са в пъти повече. 

Основното остава въвеждането на единен европейски протокол за лечение на дългия ковид и постковидния синдром, тъй като на практика пациенти, които са се "разминали" с най-тежките форми на инфекцията, може тепърва да се изправят пред необходимостта от дълги възстановителни мерки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: