„Зелената“ средиземноморска диета драстично подобрява здравето

„Зелената“ средиземноморска диета драстично подобрява здравето Снимка: https://pixabay.com/

Учени от Израел проведоха кратък експеримент с хора с наднормено тегло и показаха как диетата може да промени рисковете от кардиометаболитни заболявания

 Техните резултати потвърждават централната роля на микробиотите в поддържането на здравето и развитието на болести.

От предишни проучвания учените   знаели, че средиземноморската диета е свързана с подобрено кардиометаболитно здраве при хората, но не е доказано, че чревната микробиота играе регулаторна роля в това отношение.

Нов осемседмичен експеримент показа, че съставът на бактериите определя "централната роля на микробиотата за здравето и болестите", според уебсайта на университета Бен Гурион в Негев.


Традиционната средиземноморска диета включва много зеленчуци, плодове, билки, ядки, риба и зехтин. В своя експеримент учените подобрили диетата, като я направили по-„зелена“: добавили към нея 3-4 чаши зелен чай, 100 г (замразени кубчета)  манкай и орехи в количество от най-малко 28 г на ден. . Контролната група от доброволци следвала класическата средиземноморска диета. Всички участници имали абдоминално затлъстяване.

След осем седмици са регистрирани значителни промени в показателите на чревната микробиота и в двете групи. В групата на зелената диета те били много по-значими. Например,  отбелязано е обогатяване на микробиотата с бактерии, което влияе положително върху метаболизма на глюкозата, инсулиновата чувствителност, както и загубата на тегло и намаляването на рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Надяваме се, че чрез разкриването на ролята на микробиотата в ползите от диетата ще бъде възможно да се подобри и персонализира диетата за човека“, коментира съавторът Ехуд Ринот от университета в Тел Авив.

Предишни изследвания също потвърждават важната роля на чревната микробиота в развитието на редица заболявания, включително деменция, болест на Паркинсон, множествена склероза, депресия и други.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: