Премината е критичната граница на замърсяването на Земята с пластмаси и химикали

Премината е критичната граница на замърсяването на Земята с пластмаси и химикали Снимка: DREAMSTIME

Химикалите и пластмасите влияят на биоразнообразието, създавайки допълнителен стрес върху застрашените преди екосистеми

Купищата изкуствени химически и пластмасови отпадъци по света са надхвърлили значително границите, безопасни за човечеството и планетата, на която живеем, поради което спешно трябва да се ограничи тяхното производство, заключиха учените.

Смята се, че днес на пазара се произвеждат около 350 000 различни химикали и че големи количества попадат в прородата.

Отрицателното въздействие на такива отпадъци е достатъчно голямо, за да започне да засяга ключовите функции на планетата Земя и нейните системи“, казва Бетани Карни Алмрот, учен от университета в Гьотеборг и съавтор на новото изследване, пред АФП.

То беше проведено от експерти от Стокхолмския център за устойчивост и беше обявено преди конференцията на ООН в Найроби в края на месеца, на която ще се обсъди борбата с пластмасовото замърсяване "от източника до морето", каза ръководителят Програмата за околната среда на ООН, Ингер Андерсен.


Пестицидите безразборно убиват живите организми, а пластмасата се трупа в организмите на всички живи същества на нашата планета.
 

Някои химикали пречат на хормоналните системи, нарушават растежа, метаболизма и засягат възпроизводството на дивата природа“, казва Карни Алмрот.

И докато са необходими по-големи усилия, за да се предотврати изпускането на тези вредни вещества в околната среда, сега учените търсят по-драстични решения, като по-строги, фиксирани ограничения за производство, отбелязва Hina.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: