Земята я очаква "масово измиране" на морските обитатели

Земята я очаква "масово измиране" на морските обитатели Снимка: https://pixabay.com/

Емисиите от парникови газове могат да предизвикат масово измиране на морския живот до ниво, невиждано от времето на динозаврите

Това се твърди в ново изследване на учени от Ню Джърси, пише Daily Mail.

Изследователите моделирали бъдещите рискове от изчезването на обитателите във всички световни океани при различни прогнозируеми климатични сценарии. Те открили, че с увеличаването на емисиите загубата на биоразнообразие се увеличава в тропическите води, но  полярните видове са най-застрашени от изчезване.

В същото време учените не губят оптимизъм:

„Мащабът на измиране, който открихме, зависи до голяма степен от това колко въглероден диоксид отделяме, докато вървим към бъдещето. Все още имаме достатъчно време, за да променим траекторията на емисиите и да предотвратим степента на затопляне, което може да предизвика прогнозираното масово измиране", твърди  Джъстин Пен от катедрата по геонауки в Принстънския университет.

Температурата на водата и наличието на кислород са два ключови фактора, които ще се променят със затоплянето на климата поради човешката дейност. Намаляването на емисиите от парникови газове може да намали риска от измирането на морските обитатели с повече от 70%, казват експертите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: