Недостигът на витамин D може да причини инсулт и инфаркт

Недостигът на витамин D може да причини инсулт и инфаркт Снимка: Depositphotos

Нивото на витамин D в организма се отразява косвено на кръвното налягане

Дефицитът на витамин D в организма може да повлияе негативно на нивото на кръвното налягане, което от своя страна може да причини хипертония или инфаркт. Това съобщава журналистката Солен Льо Нет в колонката си за Daily Express.

Тя обяснява, че хипертонията се определя по следните показатели: систолично и диастолично налягане. За да можем уверено да говорим за тази диагноза, е необходимо да определим нивото на тези параметри. Ако показателите за двата вида налягане са високи, тогава сърцето изпитва сериозно натоварване и лекарят може да постави диагноза хипертония.

Съгласно данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, допълнителният прием на витамин D в някои случаи намалява диастоличното налягане, а в други не помага да се нормализира нивото му.

"Отчитайки противоречивите изводи от различни проучвания, посветени на ролята на витамин D в превенцията и лечението на хипертонията, изглежда, че нивата на витамин D в организма се отразява на кръвното налягане косвено. Препоръчваме на лекарите да контролират нивото на витамин D у пациентите, с цел откриване на хипертония, която става все по-често срещано заболяване", цитира Льо Нет изследване от медицинското списание Cureus.

Според ендокринолози рибата и яйчният жълтък могат да помогнат частично да се компенсира липсата на витамин D в организма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: