Мобилните телефони увеличават риска от хипертония

Мобилните телефони увеличават риска от хипертония Снимка: https://pixabay.com/

Хипертонията е един от основните рискови фактори за инфаркти и инсулти и една от водещите причини за преждевременна смърт в световен мащаб

Независимо дали по работа или за да поддържат връзка с приятели и семейство, много хора говорят по мобилните си телефони с часове всеки ден. Те обаче рядко се замислят дали този навик може да навреди на здравето им.

Проучване установи, че използването на мобилни телефони за 30 минути или повече на седмица увеличава риска от хипертония.

Проучване, публикувано в The Canadian Journal of Cardiology, посочва, че хипертонията е основен рисков фактор за инфаркти и инсулти и една от водещите причини за преждевременна смърт в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че около 1,28 милиарда възрастни на възраст от 30 до 79 години по света страдат от хипертония.


Времето за разговори по мобилен телефон е свързано с риск от хипертония

В сравнение с хората, които говорят по мобилен телефон за по-малко от 30 минути седмично, тези, които говорят половин час или повече, имат 12% по-висок риск от развитие на хипертония, според проучване, публикувано на 4 май на Европейското дружество по кардиология ( ESC) уебсайт.


В това проучване изследователите са проследили участниците в продължение на 12 години (средно време) и са установили, че 13 984 участници (6,6%) са били диагностицирани с хипертония. Потребителите на мобилни телефони са имали 7% по-висок риск от развитие на хипертония, отколкото неизползващите.

Проучването установи също, че в сравнение с участниците, които говорят по телефона по-малко от пет минути седмично, у тези, които говорят:

    30 до 59 минути на седмица;
    от един до три часа;
    четири до шест часа;
    и повече от шест часа седмично, рискът от развитие на хипертония се е увеличил съответно с 8%, 13%, 16% и 25%.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: