Среда без отпадъци: Учени предлагат да се произвежда бетон от стари автомобилни гуми

Среда без отпадъци: Учени предлагат да се произвежда бетон от стари автомобилни гуми Снимка: ferra.ru

Той ще се използва при строителството на жилищни сгради

Ново изследване оценява бетон, съдържащ стари автомобилни гуми, в качеството му на жилищен панел и наблюдава неговите експлоатационни характеристики в продължение на няколко години.  Оказва се, че новият бетон превъзхожда конвенционалния по редица показатели, съобщава New Atlas.

Видът бетон, който е обект на изследването, е известен като бетон от каучукови частици, а производството му предполага смилане на гумите на дребни частички, подобни по консистенция на пясъка. След това тези гумени „трохички“ могат да се използват за заместване на определена част от пясъка, обикновено смесван с цимент, вода и други съставки за формирането на бетон, намалявайки зависимостта от природния материал и давайки втори живот на изхвърлената автомобилна гума.

За да изследват практическото му приложение в жилищни помещения, учените влагат две бетонни плочи, подсилени гумени трохи в кампуса на Университета на Южна Австралия през 2018 г., заедно с две обикновени бетонни плочи. Те служат като вход към лабораторията за гражданско строителство, където хората често идват, а екипът от учени внимателно наблюдава експлоатационните характеристики на материалите в течение на продължително време.

"Ние открихме, че армираният с гумени трохи бетон (с 20 процента подмяна на обема на пясъка) превъзхожда обикновения бетон с по-високата си удароустойчивост, твърдост и пластичност, по-високия коефициент на затихване, по-добрата топло - и звукоизолация и по-малкото тегло", заяви авторът на изследването д-р Осама Юссф.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: