Разкриха най-голямата опасност от две популярни диети

Разкриха най-голямата опасност от две популярни диети Снимка: pikist.com

Според ново изследване диета, фокусирана върху месото, вероятно е вредна за здравето на планетата

Сравнението между месната и растителната диета се обсъжда горещо както в изследователската общност, така и от самопровъзгласилите се здравни гурута в социалните медии. Авторите на новото проучване откриха още един плюс на диетата на растителна основа, съобщава порталът Хайтек.

Учените разглеждат въздействието върху околната среда от избора на палео или кето диети пред веганството. Изследователите се надяват, че резултатите ще помогнат на хората да изберат хранителен режим, който е не само полезен за здравето, но и екологично безопасен.

Когато става въпрос за по-екстремни модели на хранене, палео и кето диетите се намират на едната страна на полето, а веганството - на другата. Хората, подложени на палео диетите се фокусират върху месо, зеленчуци, плодове и ядки, като същевременно избягват боб и зърнени храни, докато кето практикуващите изрязват почти всички въглехидрати, като вместо това се фокусират върху месото и мазнините. 

Веганите избягват всички животински продукти, включително и производните продукти. Кето детата е една от най-популярните в момента. Очаква се глобалният интерес към кетогенната диета да продължи да расте и до 2027 г. обемът на пазара ще достигне над 15 милиарда долара. Палео и кето диетите, като нисковъглехидратна система за хранене, набират все по-голяма популярност.

Изследователи от Университета Тулейн предприемат необичаен подход за сравняване на схемите за хранене: те проследяват въглеродния отпечатък на палео и кето диетите в сравнение с тези на растителна основа. Въглеродният диоксид е ключов фактор за глобалното затопляне.

За да обобщят резултатите, учените използват информация от базата данни dataField. Те проследяват въглеродния отпечатък на различни хранетелни продукти. Изследователите също така разглеждат влиянието на различните видове диети върху храненето, като прилагат точкови стойности, получени от федералния индекс за здравословно хранене, към данните от повече от 16 000 възрастни, участвали в Националното проучване за здраве и хранене на центровете за контрол на заболяванията.

Те откриват, че на всеки 1000 калории, консумирани на кето диета, се падат почти 3 кг въглероден диоксид, докато на палео диетата парниковите газове са 2,6 кг. Въглеродният отпечатък на веганската диета е няколко пъти по-нисък - само 0,7 кг въглероден диоксид на всеки 1000 консумирани калории. А това означава, че палео и кето диетите създават почти четири пъти повече емисии на парникови газове от веганските.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: