Ново премеждие за британското кралско семейство

Ново премеждие за британското кралско семейство Снимка: news.com.au

В дните, когато Елизабет Втора и Обединеното кралство очакват дългото тържествено честване на платинения ѝ юбилей – 70 години на британския трон, семейството на кралицата не ѝ създава много радости.

Първо принц Андрю геройски се би в гърдите, че ще докаже своята невинност на процес в САЩ по обвинение в сексуално насилие с 20-годишна давност. Искът срещу него заведе Вирджиния Джуфре, според нея – обект на предполагаемите действия, когато е била на 17 години, т.е., непълнолетна по законите на САЩ. 

За това замесване на кралската фамилия в подобни позорящи я процедури, кралицата лиши по-малкият си син от кралско звание и военните му титли. Междувремено се появи изявление на негова бивша приятелка, че най-силното доказателство срещу принца – негова симка с въпросната госпожица, е манипулирана и всички очакваха обвиението едва ли не да бъде разбито на пух и прах. 

Вчера обаче изненадващо в британските медии се появи съобщение за извънсъдебно споразумение между ищцата и обвинения, с предполагаемо обезщетение в размер на 12 милиона британски паунда, които принц Андрю „ще дари” на фондацията на г-жа Джуфре! Някои го третират като признание за вина, други смятат, че животът е научил г-жа Джуфре добре да търгува очернената си невинност, след като в предишен подобен иск тя поиска и получи „само” полови милион паунда. 

Явно, че степента на причинената болка от предполагаемото насилие се измерва с възможностите на обвинения да плати, казват привържениците на принца и вече говорят, че Елизабет Втора ще поеме солидна част от „дарението” със свои лични средства.

В същото време лондонската полиция започна разследване на твърдения, че фондацията на принц Чарлз е получила солидни дарения, тъй като е съдействала на саудитски гражданин да получи титла и британско гражданство. По този повод вчера говорител на фондацията на принца каза единствено, че би било "неуместно да се коментира текущо разследване".

Два вестника съобщиха миналата година, че бивш близък сътрудник на принц Чарлз е координирал подкрепата в полза на крупен саудитски бизнесмен. След първоначалните доклади от независимо разследване, въпросният сътрудник се е оттеглил от ангажиментите си към фондацията.

И всичко това се случва, в момент, когато в кралското семейство се заговори, че кралицата възнамерява да се оттегли от трона, а Чарлз да бъде коронясан, при това с благословията на Елизабет Втора ”да види” Камила Паркър-Боулс като кралица – идея, която отново разпени гнева на принц Хари срещу семейството му.

Британците се надяват тези „главоболия” да не помрачат предвидените национални тържества. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: