Британците, които не искат крал

Британците, които не искат крал Снимка: Стопкадър видео Euronews

Проучванията показват, че повече британци клонят към република

По време на тържествата по коронацията кортежът на Чарлз III трябва да премине покрай паметника на Чарлз I, кралят, екзекутиран от революционери през 17 век. Именно това символично място беше избрано от противниците на британската монархия, които смятат да организират там протест и да покажат на новия британски монарх, че не е добре дошъл.

Греъм Смит, ръководител на антимонархическата група Republic:

„Ще има поне хиляда от нас тук, може би повече, с много жълти знамена, големи знамена и много шум. Ще скандираме „Не е моят крал!“, докато той минава. Ще има представления, може би малко музика. Ще се опитаме да поддържаме лека атмосфера, но целта ни е да направим така, че да е невъзможно да не ни забележат.”

Въпреки че с името на Карл III се свързват известни надежди за модернизация на монархията, според социологическите проучвания все повече поданици на негово величество не искат да бъдат поданици.

Кели Бийвър, главен изпълнителен директор на Ipsos UK & Ireland:
 

„В исторически план младите хора са по-малко подкрепящи монархията и това наистина си личи. Освен това днес сред нас има повече етнически малцинства и те също не подкрепят много монархията. Жителите на Лондон и Шотландия са по-малко склонни да го подкрепят. И освен това представителите на средната класа, тези, които принадлежат към групите със среден доход, вероятно ще бъдат малко по-благосклонни към републиката."

Според същите проучвания дори сред привържениците на монархията не са малко тези, които смятат, че днес, в условията на тежка икономическа криза, не е най-доброто време за пищни церемонии.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: