Делото, което за пореден път разтърси британското кралско семейство

Делото, което за пореден път разтърси британското кралско семейство Снимка: thenews.com.pk

Миналата седмица 38-годишната Вирджиния Джуфре заведе гражданско дело в САЩ срещу втория син на Елизабет Втора, обвинявйки го в изнасилване.

След няколко години процедури, преди седмица американски съд отхвърли иск на принц Андрю за несъстоятелност на претенциите и ищцата заведе дело. Бъкингам и цялото Обединено кралство са разтърсени, но и раздвоени, а кралицата лиши сина си от всичките му военни звания и кралски титли.

Джуфре обвинява 61-годишния Андрю в изнасилване, станало според нея преди 20 години, когато е била на 17. Тя твърди, че през 2001 г. е била принудена от милионера Джефри Епстийн и дългогодишната му партньорка Гислейн Максуел да има сексуални контакти с принца. Той категорично отрича твърденията и заяви пред ВВС през 2019, че „не си спомня” да се е срещал с Джуфре.

Първоначално правният екип на принц Андрю ще поиска свидетелски показания от съпруга на г-жа Джуфре за обстоятелствата около запознанството му с Вирджиния и за финансите на семейството им. Призована е и нейната психоложка, която ще бъде разпитана дали Джуфре може да страда от „фалшиви спомени”.

От своя страна обвинението ще се позове на бивш асистент на принца, чийто телефонен номер е открит в тефтерче на Епстийн, и жена, която казва, че е видяла Андрю в нощен клуб в Лондон с младо момиче, което „може да е Вирджиния Джуфре”. 

Според информация на ВВС, Вирджиния е родена през 1983 г. в Калифорния. Казва, че седемгодишна е била сексуално малтретирана от приятел на семейството си, а по-късно е живяла в приемни семейства и на улицата. През 2000 г. работи в съблекалните на курорта на Доналд Тръмп Мар-а-Лаго, където се запознава с Гислейн Максуел и тя ѝ предлага финансова помощ, за да се обучи за масажистка и да работи в едно от именията на Епстийн. Вирджиния решава, че „ще си оправи живота” и приема. „Изтичах при баща ми, който работеше на тенис кортовете и му казах: „Няма да повярваш, татко", спомня си тя.

Но предложението всъщност е началото на години насилие и принуда от страна на Джефри Епстийн, казва Вирджиния. Тя го придружава (вероятно против волята ѝ) на модни партита с негови високопоставени приятели по цял свят, докъдето пътува с частния му самолет. През 2003 г. го убеждава да плати обучението ѝ за професионална масажистка. Изпращат я на курс в Тайланд, където Вирджиния среща бъдещия си съпруг, с когото се женят 10 дни след запознанството и заминават за Австралия. 

Jeffrey Epstein, Prince Andrew accusations: Virginia Giuffre takes aim at  friends | news.com.au — Australia's leading news site
Вирджиния Джуфре на рожден ден на Наоми Кемпбъл на Лазурния бряг, снимка - news.com.au

Сега Вирджиния Джуфре живее в голяма къща на брега на морето в Перт със съпруга си и трите им деца. Основала е организация с нестопанска цел, защитаваща „жертви на трафик“.

Джефри Епстийн е осъден за сексуално насилие над малолетна през 2008 г., а през 2019 е арестуван със същите обвинения. Завършва живота си обесен в ареста при самоубийство, но конспиративните теории са, че краят му е организиран от влиятелни личности, за да не се разкрият връзките им с него. 

Гислейн Максуел беше призната за виновна миналия месец в набиране и трафик на млади момичета за Епстийн и чака присъда. Вирджиния Джуфре обаче не беше сред свидетелите по обвинението срещу Максуел. През 2015 г. г-жа Джуфре заведе дело за клевета срещу Максуел, която я обвини в лъжа, но случаят беше уреден чрез извънсъдебно споразумение, чиято стойност според запознати е $ 500 000 за Джуфре. Подобно споразумение Джуфре е сключила и с Епстийн през 2009 г., като е обезщетена финансово, за да оттегли претенциите си срещу него. 

След решението срещу Максуел миналия месец, г-жа Джуфре каза пред New York Magazine, че "това определено не е свършило". Сега очевидно е ред на принц Андрю – и косвено, на бритнското кралско семейство. Чуват се обаче и обвинения срещу бащата на Джуфре, който понякога сам е карал дъщеря си до партита с многобройните богати и известни приятели на Джефри Епстийн и Гислейн Максуел. Снимки, направени около 2001 г. показват Вирджиния сред знаменитостите и злите езици отбелязват, че тя изглежда доволна и щастлива, без следа от депресия или принуда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: