С малки промени в храненето всеки може да се бори с климатичните промени

С малки промени в храненето всеки може да се бори с климатичните промени Снимка: skh.com

Изменението на климата изглежда толкова огромна криза, че за обикновения човек е трудно да реши какво би могъл да направи, за да помогне в тази ситуация.

Рециклирането на отпадъци и пестеливото използване на вода в бита са твърде малък принос. Ново проучване обаче показва, че хората могат да повлияят значително върху персоналния си въглероден отпечатък и разход на вода, като просто променят няколко хранителни елемента в ежедневното си меню.

Изследвне на учени от университета Тулейн (Tulane University) прави оценка на въздействието на всеки вид храна, с помощта на данни за емисиите парникови газове, отделяни при производството на различните хранителни продукти, както и използването на вода в процеса. Тази информация след това се съпоставя с резултатите от голямо федерално проучване, което разкрива какво ядат всеки ден повече от 16 000 американци.

Съчетавайки тези две статистики, учените са разработили модели за малки промени в храненето, отчитайки резултатите от тях върху емисиите прарникови газове и недостига на вода за напояване.

Според резултатите, производсвото на телешкото и говеждо месо ги определя като хранителния продукт с най-голямо въздействие върху околната среда, особено предвид факта, че около 20% от анкетираните казват, че ядат поне една порция телешко всеки ден.

 Проучването установи, че ако само един ден от седмицата тази порция се замени с по-екологичния вариант на пуешкото месо например, всеки американец ще намали персоналния си принос към парниковите газове средно с 48%, а употребата на вода - с 30%. 

И като се има предвид, че 80% от американците няма да се лишат от ежедневния си телешки или говежди бургер, учените са изчислили, че дори само останалите 20% да го сторят, ще намалят въглеродният отпечатък на американското население с  9,6% и разхода на вода с 5,9%.

Изследването установява и други благоприятни за климата хранителни опции -  например, замяна на порция скариди с риба (треска) намалява персоналните парникови емисии с 34%, а замяната на кравето мляко със соево води до 8% намаление. Голяма стъпка в икономията на вода се оказва замяната на аспержите с грах (48% спад) и замяната на бадемите с фъстъци, за които се изразходва с 30% по-малко вода. 

Проучването се фокусира върху въздействието на прости промени в храненето, които всеки може да направи и показва, че изменението на климата може да е огромен и сложен проблем, който изисква координирани отговори на правителствено и международно ниво, но усилията на отделния човек не бива да се подценяват.

„Много хора се чувстват силно ангажирани и искат да променят действия, които могат да контролират. Това от своя страна може да промени социалните норми както за сериозността на проблема, така и за потенциалните мерки, които могат да допринесат за решаването му. Нашето проучване предоставя доказателства, че дори прости стъпки могат да помогнат в тези усилия“ – с това послание завършва изследването, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: