И още веднъж - знаеше ли Новак Джокович какво прави? Да!

И още веднъж - знаеше ли Новак Джокович какво прави? Да! Снимка: tennishead.net

Изглежда, че да - макар че мнозина продължават да си задават този въпрос, особено след като стана ясно, че е преболедувал инфекцията безсимптомно през декември 2021, което всички медицински инстанции приемат за достатъчно основание да получи "Зелен паспорт" и считат ваксинацията на този етап за нецелесъобразна.

Мнозина се питат също защо австралийските власти пренебрегнаха това правило и право, обвинявайки същевременно Джокович, че той не спазва правила и подхожда „некултурно”. Оказва се обаче, че с културата по отношение на Covid-19 тенисистът е много по-напред. 

Докато световни величия, милиардери и организации вещаят апокалиптично бъдеще, изпълнено с вирусии, нови пандемии и нови ваксини, Новак Джокович просто е подходил рационално, хуманно и културно – от юни 2020 г. той и съпругата му притежават 80% от датската биотехнологична компания QuantBioRes с централа в Копенхаген, която разработва лечение от Covid-19, разкри Reuters, а световните медии подеха информацията.

„Той е един от основателите“, казва Иван Лончаревич, главен изпълнителен директор на QuantBioRes.

В компанията, с клонове в Дания, Словения, Австралия и Великобритания работят около 20 учени и служители. Най-общо казано, екипът на QuantBioRes разработва пептид, който на теория би попречил на вируса да инфектира човешки клетки.

„Ние целим да разработим нова технология за борба с вируси и резистентни бактерии и решихме да използваме Covid-19 като витрина. Ако успеем с Covid, ще успеем и с други вируси“, казва Лончаревич. Клиничните изпитания на неговия препарат ще започнат през лятото в Обединеното кралство. 

Така че, със или без Australian Open, световният номер 1 в тенис-мъже (неваксинирани) вероятно е много по-напред с информацията за SARS-CoV-2 и далеч не се примирява с просто изпълняването на инструкции.

Новак Джокович  с децата му, снимка Daily Mail

Анулирането на австралийската му виза, депортирането от Австралия и лишаването от възможността да се представи на Australian Open – и вероятно да го спечели, според мнозина беше удар върху кариерата, но и върху репутацията на Джокович. 

Той отдавна е противник на ваксините, но излиза, че също толкова отдавна е инвестирал в откриването и на друг начин да се помогне на хората да се справят с коронавируса. И то без „да бие барабан”, въпреки опитите на критици да припишат мотивите за поведението му в Австралия на „балканския” му манталитет. 

Все пак бъдещето на Новак Джокович като тенисист засега е неясно. Франция вече заяви, че всички спортисти, участващи в международни състезания на френска територия, включително тенис-турнира „Ролан Гарос”, ще трябва да бъдат ваксинирани. Организаторите на Уимбълдън и US Open тепърва ще обявят на какви критерии трябва да отговарят играчите, за да участват на тези световни тенис-събития.

В заключение, може би не е зле медиите да се разделят с амнезията и претегляйки аргументите на австралийските власти и сръбския тенисист, да си припомнят, че спазването на правилата е двустранен процес, като същевременно не забравят кой е Новак Джокович – човек, успял с много труд и упоритост, отдаден на любимия си спорт, на семейството си, на здравословния живот, голям дарител и мъдър бизнесмен с интереси в науката. Има и сериозни индикации, че ще съди Австралия за отношениието към него и причинените му щети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: