Големият тенис за случая с Новак Джокович

Големият тенис за случая с Новак Джокович Снимка: firstsportz.com

Макар че се опитват да защитят првилата, много тенисисти от ранга на Джокович са на мнение, че с лишаването му от участие на Australian Open не е намерено вярното решение.

Докато медиите упражняват остроумието си, наричайки шеговито сръбския тенисист "НоВакс" Джокович, той планираше участието си на "Ролан Гарос", за да запази мястото си на върха в световната ранглиста. И до вчера беше така, тъй като президентът на френската тенис-федерация в края на миналата година заяви, че екипът му „работи в сътрудничество с официалните власти, за да изясним своевременно правилата, при които ще приемем на турнира неваксинирани състезатели”. 

Същото мнение сподели едва на 7 януари и френският министър на спорта Роксана Марачиняну в международно обсъждане на Australian Open и случаят с Джокович, акцентирайки, че Франция ще създаде условия на „здравен балон“, за неваксинирани чуждестранни играчи и ще приложи изключение от задължението за ваксинационен сертификат, така че новите френски разпоредби да не се прилагат към спортисти в международни състезания и те да могат да се състезават дори да не са имунизирани.

Но часове след като късно снощи френският парламент окончателно прие законопроекта, изискващ ваксинационен сертификат за много социални дейности, включително посещение на спортни събития, Роксана Марачиняну написа в профила си в Twitter: „законът е в сила и здравният паспорт ще се изисква от всички зрители, практикуващи и професионалисти, френски или чуждестранни, на места като стадиони, театри или зали“. Тя подчерта, че заедно със спортната общност ще продължава да работи за „запазване на състезанията“ и популяризиране на ваксинационния паспорт „на международно ниво“.

Така че засега участието на Джокович на „Ролан Гарос”, насрочен в края на май, остава проблематично. Ако законопроектът не бъде атакуван в Конституционния съд, изискването ще влезе в сила в края на седмицата. 

Междувременно, Асоциацията на професионаланите тенисисти (ATP) направи изявление, в което горещо прикани тенисистите да се ваксинират и същевременно изрази съжалението си за отсъствието на Джокович от Australian  Open. „Независимо как се стигна до това, Новак е един от най-големите шампиони в нашия спорт и отсъствието му от Australian Open е загуба за играта. Пожелаваме му успех и очакваме скоро да го видим отново на корта” се казва още в изявлението.

Попитан за сагата Джокович, победителят от Australian Open 2009 г. Рафа Надал, се изказа дипломатично: „Казвам ви много ясно едно: без съмнение Новак Джокович е един от най-добрите в историята на тениса. Но няма играч в историята, който да е по-важен от тенис-събитието, нали? Играчите идват и си отиват, но тенисът винаги продължава напред - и без Роджър Федерер, и без Новак, и без самия мен, дори без невероятния на времето си  Бьорн Борг”. 

Анди Мъри изрази симпатиите и съчувствието си към Новак Джокович по-категорично и нарече ситуацията „бъркотия“. Тойпредположи, че австралийските власти не са очаквали подобен прецедент, издали са входна виза и не са били подготвени с алтернативна опция, а всичко се е решавало „в последния момент”.

Британецът определено смята, че решението с Джокович не е най-доброто за турнира, „защото едно състезание е добро, когато всички топ играчи играят в него“. В допълнение Мъри подчерта: „С Новак се познаваме от 12-годишни, състезавал съм се срещу него и го уважавам. Не ми харесва нито тази ситуция, нито факта, че беше държан в арест. Не бих искал това за Новак, не искам това и за тениса”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: