Французин получи обезщетение заради скучна работа

Французин получи обезщетение заради скучна работа Снимка: fyxnews.com

Едва ли има човек, който поне един ден от служебния си живот не се е отдавал на „размайване”, симулирайки служебна заетост, но се оказва, че ако сте принудени да го правите години наред, подобно поведение може да навреди на здравето ви.

Така се стигна до прецедента, в който френската компания Interparfums, производител на луксозни парфюми, връчи на бившия си служител Фредерик Деснард чек за €40 000, след като той спечели дело заради причиненото му състояние на „изчерпване“ в резултат на досадна и безсмислена работа, съобщи indy100.com/news

Деснард е съкратен през 2014 г., след седем месеца отпуск по болест заради редица здравословни проблеми. Тогава Le Monde съобщи, че изтощението му се е влошило и му е причинило епилептичен пристъп по време на шофиране, който го оставил за няколко дни в кома.

През 2016 г. 48-годишният решава да съди работодателите си и се обръща към съда по трудови правоотношения с искане за обезщетение от € 360 000. По думите му, той е изпълнявал около „20 - 40 минути работа на ден в продължение на четири години” и описва това като „слизане в ада“: „Вече нямах енергия за нищо. Чувствах се виновен и се срамувах, че получавам заплата за нищо. Имах впечатлението, че за компанията съм невидим”.

След пет години френският трудов трибунал в крайна сметка се е съгласил, че работата му е била „форма на тормоз“, а Апелативният съд в Париж е подкрепил случая, редуцирайки обаче сериозно сумата за компенсация.

Две състояния могат да доведат до подобна ситуация: изчерпване, наречено bore-out и пълното физическо и емоционлно изтощение, известно като burn-out. 

Симптомите на пълното изтощение (burn-out) като преумора, безсилие и съмнение в себе си в голяма степен се припокриват с тези на тревожността. Изчерпването (bore-out) обаче е психологическо разстройство, което може да причини физическо заболяване, заради минимално  интелектуално натоварване на работното място. 

Швейцарски анализатор на статистически данни сочи, че „на път” към изчерпване са около 15% от работещите, но след примера на френското съдопроизводство, моделът „отегчени на работа“ започва да се превръща в масово настроение, като в списъка с досадни служебни позииции попадат и професии като обслужващ принтер, факс или копирна машина, оператор на асансьор или паркировчик в хотел, нощен пазач, телефонист в кол-център, контрольор по качеството, екскурзовод по един и същ машрут и дори мениджър на проекти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: